Şcoala specială de la Balş, modernizată pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1,2 milioane lei costă lucrările de modernizare, banii venind prin ADR S-V Oltenia. Proiectul este al doilea finanţat cu bani europeni pentru copiii cu dizabilităţi din Balş, la iniţiativa  Consiliului Judeţean Olt.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi cei ai Consiliului Judeţean Olt au semnat, ieri, un contract de finanţare pentru modernizarea Şcolii Profesionale Speciale Balş pentru copiii cu dizabilităţi. Mai exact, este vorba despre un proiect depus de CJ Olt în cadrul Programului Operaţional Regional pentru reabilitarea şi dotarea unităţii menţionate. În acest sens se vor investi 1.221.932,58 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile acoperă nu mai puţin de 98% din valoarea totală a grantului, respectiv 931.800 lei. Investiţia ar trebui finalizată peste exact un an.
La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a CJ Olt au fost prezenţi Marilena Bogheanu, director al ADR S-V Oltenia, şi Paul Stănescu, preşedinte al instituţiei-gazdă.

O şansă pentru o viaţă nouă

Obiectivul final al proiectului, aşa cum a precizat şi Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, constă în ajutorarea tinerilor cu dizabilităţi de la Şcoala Specială de la Balş pentru ca aceştia să poată învăţa şi practica o meserie care să-i ajute să se descurce singuri în viaţă.
„Această investiţie nu este o simplă lucrare de modernizare. Este vorba despre nişte persoane greu încercate, care nu au avut norocul nostru de a ne naşte <întregi>, ca să mă exprim astfel. Şcoala Specială Balş va fi reabilitată şi echipată pentru a-i ajuta pe cei 94 de tineri cu dizabilităţi ca să înveţe o meserie care să le permită să nu mai depindă de nimeni, să îşi poată face o viaţă proprie”, a declarat Stănescu. Modernizarea şcolii de la Balş are însă o proiecţia pe termen lung şi are ca scop adiacent creşterea capacităţii de şcolarizare şi asigurarea accesului la o educaţie pentru toţi tinerii cu dizabilităţi din judeţul Olt.
Lucrările vor consta în recompartimentarea grupurilor sanitare, amenajări interioare, înlocuire tâmplărie interioară, realizare rampă de acces pentru persoanele cu handicap locomotor, amenajări exterioare, refacere instalaţii sanitare. De asemenea, se va achiziţiona echipament IT, dotări pentru birouri şi sălile de clasă, cabinetul de recuperare-kinetoterapie, cabinetul medical şi sală de tratament, precum şi atelierele de tâmplărie şi croitorie.

Oltul - „aspirator” de fonduri europene

Semnarea proiectului de modernizare a Şcolii Profesionale Speciale de la Balş pare a întări poziţia Oltului în topul judeţelor în ce priveşte absorbţia fondurilor europene.  Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-vest Oltenia, a afirmat că Oltul este pe locul I în acest sens în cadrul Programului Operaţional Regional regiunea Sud-vest Oltenia, cu peste 60% din fonduri atrase ca urmare a proiectelor depuse, contractate şi, respectiv, sume aferente.
„Până în prezent, în cadrul Programului Operaţional Regional, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia au fost contractate 226 de proiecte prin care sunt solicitaţi 385,5 milioane de euro. Dintre acestea, în judeţul Olt se află în diverse faze de implementare 36 de proiecte în valoare de 47,1 milioane euro. Proiectele sosite de la Olt şi depuse la noi acoperă aproape toată gama de probleme, de la modernizare de drumuri până la infrastructură socială, şcoli speciale, echipamente de urgenţă ş.a. Acest lucru arată interes”, a declarat Bogheanu. Oficialul ADR S-V Oltenia a precizat că judeţul Olt figurează în calendarul instituţiei cu încă două proiecte eligibile pentru perioada următoare, respectiv reabilitarea de clădiri şi monumente de cultură, precum şi modernizarea Centrului de Terapie Ocupaţională din Drăgăneşti-Olt.
Reprezentantul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a mai spus că speră ca instituţia pe care o conduce să atragă de cinci ori mai multe proiecte în intervalul 2012-2014.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite