Slatina: Personajele lui Shakespeare sunt vedete în şcolile oltene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Personajele lui Shakespeare sunt vedete în şcolile oltene
Slatina: Personajele lui Shakespeare sunt vedete în şcolile oltene

Personajele de legendă din opera marelui dramaturg William Shakespeare sunt încă vii în rândul elevilor slătineni. De la Romeo şi Julieta la Hamlet, tinerii încearcă să intre în pielea eroilor.

Mariana Lupaşcu este profesoară de engleză la Colegiul Naţional Ion Minulescu şi este pasionată de operele marelui dramaturg, poet şi creator William Shakespeare. A citit prima oară, în liceu, Romeo şi Julieta şi de atunci a rămas pasionată de Shakespeare. “La facultate am studiat timp de un an operele marelui dramaturg.. Îmi place la Shakespeare complexitatea personajelor şi felul cum autorul le conturează şi animă încât ai impresia că sunt reale.. Între sutele de personaje create niciunul nu se aseamănă cu altul, imaginaţia şi talentul marelui creator fiind o sursă nesfârşită de inspiraţie pentru mulţi alţii”, ne-a mărturisit Mariana Lupaşcu.

Romeo şi Julieta, piesa preferată de tineri

În fiecare an profesoara de engleză încearcă să le facă cunoscute elevilor  operele marelui dramaturg prin interpretarea a diferite fragmente din opera . “În fiecare an organizăm spectacole prin care elevii noştri să se familiarizeze cu operele marelui  dramaturg, Elevii sunt foarte încântaţi de aceste opere, cea mai populară fiind Romeo şi Julieta. Aceştia intră foarte repede în pielea personajelor şi se descurcă de minune în timpul interpretării” a spus Mariana Lupaşcu.
Multitudinea de opere, poezii şi piese de teatru nu au reuşit s-o facă să aibe o  operă preferată, Mariana le îndrăgeşte pe toate.” Nu am o operă preferată. Toate sunt speciale în felul lor.şi toate îmi plac. Shakespeare are talentul de a te transpune în pielea personajului zugrăvit aşa de bine încât te face să trăieşti în vremurile în care se petrece acţiunea. În egală măsură fiecare operă ne facem să râdem, să suspinăm sau să plângem”, a încheiat Mariana Lupaşcu.

„Romeo şi Julieta“ m-a impresionat

Raluca Costache este bibliotecară la Secţia de Limba Engleză a Bibliotecii Judeţene Ion Minulescu din Slatina. În şcoala generală a făcut cunoştinţă cu opera lui William Shakespeare, iar în facultate a citit şi operele originale, în limba engleză.  „Am citit pentru prima oară Shakespeare în şcoala generală. Mi-a plăcut însă mi s-a părut greoi pentru acea vârstă. La facultate am citit şi operele originale, în engleza veche, au fost cam greu de parcurs dar mi-a plăcut, parcă m-am transpus în vremurile acelea“, povesteşte bibliotecara. „Evident că prima operă a lui Shakespeare pe care am citit-o a fost «Romeo şi Julieta», care m-a impresionat, mai ales că eram în perioada adolescenţei şi o poveste de iubire precum a celor doi tineri m-a fascinat“, îşi aminteşte Raluca de vremurile când a luat contact pentru prima dată cu opera dramaturgului.

image


De acum 4 ani de când lucrează ca bibliotecară, Raluca şi-a aprofundat cunoştinţele despre opera şi viaţa lui Shakespeare, iar „Visul unei nopţi de vară“ este cartea care îi plăce cel mai mult.

Ediţia bilingvă, la mare căutare

Atât în perioada liceului, dar mai ales în anii studenţiei, Raluca şi-a dorit foarte mult să ajungă pe meleagurile unde a trăit Shakespeare. „Pe măsură ce îi citeam operele, aş fi vrut să cunosc mai bine viaţa lui, mediul în care a trăit şi în care a scris, însă nu am avut această şansă“, mărturiseşte bibliotecara. Raluca este de părere că seria de opere Shakespeare scoasă pe piaţă de Adevărul, în ediţie bilingvă va avea succes. „Faptul că Adevărul va scoate pe piaţă operele dramaturgului în ediţie bilingvă este mare lucru. Cu siguranţă, vor fi căutate cărţile. O să fie mai uşor pentru toţi să descopere stilul lui Shakespeare de a scrie“, spune Raluca.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite