Clădirile istorice ale Primăriei Slatina prind „viaţă”
0În 2012, alte trei clădiri istorice din proprietatea primăriei vor fi reabilitate cu bani de la buget şi fonduri europene, printre care se află şi fostul cinematograf “Victoria” şi sediul BNR.
Primăria Slatina intenţionează ca să cheltuiască în acest an o grămadă de bani pentru a reabilita o parte dintre clădirile istorice pe care le are în proprietate. Mai exact, este vorba despre nu mai puţin de 1.704.615 de lei. Banii provin integral de la bugetul local.
“În luna iunie am avizat trei proiecte ale primăriei de reabilitare pentru sediul administraţiei locale, cel al poliţiei locale şi clădirea Şcolii nr. 1 (acum un imobil degradat şi părăsit, n.a.)”, a afirmat Gheorghe Iorga, expert monumente istorice în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt.
Primăria ia “caimacul”
Prima clădire istorică dintre cele menţionate care îşi va schimba imaginea este chiar sediul actual ocupat de mai-marii urbei. Lucrările vor avea în vedere atât menţinerea actualului look, dar va aduce cu sine şi semnificative îmbunătăţiri de aspect. Se vor reface elementele decorative şi se va reveni la forma iniţială, iar tâmplăria PVC montată în urmă cu doar câţiva ani pe sume importante va fi din nou schimbată cu una din lemn stratificat. De asemenea, au fost avute în vedere şi consolidarea elementelor de faţadă, reparaţii la şarpantă şi înlocuirea învelitorii din tablă zincată. Durata lucrărilor nu ar trebui să depăşească un an.
“Prin aprobarea acestui proiect de hotărâre noi demarăm practic lucrările de schimbare la faţă a Centrului Vechi în sine”, a declarat viceprimarul Ana Anghel. Clădirea primăriei este inclusă în Lista monumentelor istorice publicată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniu Naţional şi a fost construită în stil art nouveau, proiectarea fiind făcută în jurul anului 1905. Investiţia mai prevede consolidarea clădirii prin injectarea de beton aditivat şi renunţarea la blocurile de beton de la bază, aducerea la starea iniţială a tuturor elementelor de faţadă – soclu, foişorul din tablă şi paratrăznetul, reamplasarea instalaţiilor de aer condiţionat exterioare şi refacerea trotuarului.. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 797.615 lei fără TVA.
380.000 lei pentru “casa” gardienilor oraşului
Aleşii nu s-au zgârcit cu banii nici când a venit vorba despre reabilitarea sediului Poliţiei Locale, sediu aflat chiar peste drum de primărie. Unul dintre cele mai degradate imobile din municipiul Slatina, cunoscut sub numele „Casa Vereş”, va fi reabilitat până la finele acestui an în schimbul a cca. 382.000 lei.
„Reabilitarea acestei clădiri a devenit urgentă deoarece intervenţiile anterioare au fost minore, acoperişul este deteriorat, iar infiltraţiile vor duce la distrugerea elementelor arhitecturale şi decorative”, a declarat viceprimarul Ana Anghel. Construcţia în cauză a fost ridicată în prima jumătate a sec. XX-lea. Reprezentanţii primăriei au gândit două variante ale procesului de reabilitare, în ambele variante reabilitarea faţadelor urmând a se realiza ţinându-se cont arhitectură şi redarea imaginii iniţiale a imobilului.
Într-o primă variantă, lucrările ar cuprinde refacerea totală a acoperişului, realizarea unei centuri de beton armat în partea superioară a pereţilor, realizarea unei lucarne pe poziţia luminatorului existent şi înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn stratificat păstrându-se profilatura originală. În a doua variantă se propune consolidarea şarpantei şi mansardarea imobilului prin modificarea siluetei acoperişului, dar păstrându-se înălţimea actuală a clădirii, iar tâmplăria exterioară existentă va fi restaurată.
Nu în ultimul rând, va fi reabilitată şi clădirea fostei cancelarii a Şcolii generale nr. 1, loc unde a funcţionat prima şcoală din oraş în 1921. Costul reabilitării – 525.000 lei.
Cinema “Victoria” prinde iar viaţă
În acelaşi timp, Primăria Slatina a făcut demersuri la Ministerul Culturii pentru a prelua sediul fostului cinematograf “Victoria” situat în centrul vechi. Clădirea, declarată monument istoric, a fost ridicată în 1933 şi este acum într-o stare avansată de degradare. Autorităţile locale vor această clădire pentru că zona istorică unde aceasta se află va intra într-un amplu proces de reabilitare în următorii doi ani printr-un proiect pe fonduri europene.
Ceea ce se intenţionează a fi amenajat în acest loc este fie tot un cinematograf, fie o sală de spectacole. Sediul fostului cinema “Victoria”, situat vizavi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, este o construcţie în stil neo-românesc, bogat ornamentată, cu faţadă imaginativă şi balcon sprjinit de două coloane. Deasupra este un turn din lemn care se mai păstează şi astăzi, de unde se anunţau în trecut evenimentele locale.