14 pacienţi din judeţ pot solicita tratamentul fără interferon. Voucherele au ajuns în nouă centre universitare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 125 de pacienţi din judeţ care suferă de hepatită cronică C şi ciroză hepatică cu virus C, în urma genotipării s-a stabilit că 14 se încadrează în criteriile stabilite pentru a putea beneficia de terapie medicamentoasă fără interferon. Aceştia au primit informaţiile necesare de la CJAS Olt pentru a se putea adresa centrelor din ţară stabilite pentru distribuirea voucherelor pe baza cărora se va face testarea.

Pacienţii din judeţ care suferă de hepatită cronică C şi ciroză hepatică cu virus C stadiul de fibroză F4 se pot adresa centrelor din ţară stabilite de Casa Naţioonală de Asigurări de Sănătate pentru a primi voucherele în baza cărora vor beneficia gratuit de testarea specifică. Pe baza rezultatelor respectivelor teste se va face ulterior indicaţia pentru tratamentul fără interferon. La nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au existat 14 dosare, care le-au fost înmânate pacienţilor cu indicaţia de a se adresa, în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, oricărui centru din ţară pentru a primi voucherele de testare. „Noi nu mai avem la acest moment niciun dosar în evidenţă. Am avut 14, i-am chemat pe pacienţi, le-am dat dosarul în original, pentru că aveau acolo documente în original care le vor fi folositoare în continuare (rezultatul unor analize medicale, unele foarte scumpe), informându-i ce au de făcut în continuare. Ei se pot adresa oricărui centru din ţară din cele anunţate şi pe site-ul CNAS, unde medicul specialist, gastroenterolog sau infecţionist, în baza unui consult medical, le va elibera voucherele“, a declarat directorul medical al CJAS Olt, dr. Ortanţa Ciobanu.  
Voucherele vor fi folosite pentru a beneficia de gratuitate în cazul a trei analize medicale, altfel foarte costisitoare  – testare fibromax, viremie şi genotipare. „Orice alte buletine care nu vor fi efectuate în baza acestor vouchere nu vor fi luate în considerare de către comisia de experţi“, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul CNAS. Sunt două laboratoare la nivel naţional, cu centre de recoltare în mai multe oraşe ale ţării, care au relaţii contractuale cu CNAS pentru realizarea acestor analize: Synevo şi Bioclinica. Lista completă a centrelor de recoltare, precum şi lista unităţilor sanitare unde se distribuie voucherele se regăsesc, de asemenea, pe site-ul CNAS.   

„Reamintim pacienţilor că pentru întocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fără interferon, trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări din cele nouă centre desemnate.
Dosarul întocmit va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant), care-l va trimite apoi la CNAS. Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse în vederea aprobării şi va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicată pacientului de către casa de asigurări de sănătate unde acesta a depus dosarul.
Pe lângă investigaţiile amintite, dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon. Tot la această secţiune, pacienţii pot accesa un document cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon“, se specifică în cel mai nou comunicat al CNAS pe această temă.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite