EXCLUSIV Dosarul cămătăriei de la Sibiu: Apartament pierdut pentru un împrumut de 2.000 de euro, terenuri pierdute valorând peste 400.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechizitoriul procurorilor în cazul grupării de cămătari şi notari destructurate anul trecut la Sibiu prezintă cazurile grave ale unor sibieni care şi-au pierdut casele şi terenurile în urma împrumuturilor luate. O persoană şi-a pierdut ferma de la Mohu în urma problemelor cu cămătarii iar o familie a pierdut terenuri şi imobile în valoare de peste 400.000 de euro.

Coşmarul unei sibience a început cu un împrumut de 2.000 de euro, luat de la Sorin Daniel Duşe, unul din inculpaţii din dosar. I-a restituit în contul datoriei 4.000 de euro, luând un nou împrumut, tot de 2.000 de euro, pe care urma să-l restituie într-o lună de zile, fără niciun act scris de împrumut încheiat între cele două părţi. 

„La termenul stabilit pentru rambursare inc. Duşe Sorin Daniel a solicitat restituirea sumei de 4000 euro şi deoarece persoana vătămată nu a făcut plata a început să o ameninţe cu acte de violenţă şi cu moartea. Deoarece persoana vătămată nu a plătit la timp (în viziunea inc. Duşe) acesta a adăugat dobândă la dobândă săptămânal şi la puţin timp după aceea i-a comunicat persoanei vătămate că îi datorează suma de 80.000 euro, ameninţând-o în continuare cu acte de violenţă şi cu moartea în cazul în care nu plăteşte”, arată rechizitoriul procurorilor. 

Femeia s-a împrumutat de la o prietenă şi i-a dat lui Duşe 27.000 de euro în contul datoriei, apoi a luat şi alte împrumuturi şi a făcut noi plăţi către Duşe. Acesta a continuat să o ameninţe şi i-a cerut să vândă apartamentul mamei sale pentru a face rost de bani şi a plăti datoria, angajându-se să îi găsească cumpărător. La termenul stabilit, s-a prezentat la un birou notarial din Sibiu, unde un interpus al inculpaţilor, prin actul notarial, îi împrumuta pe părinţii femeii cu 55.000 de euro, pe apartament instituindu-se ipotecă. Ulterior apartamentul a fost executat silit şi adjudecat de interpusul inculpaţilor. 

Au pierdut terenuri de peste 400.000 de euro

Un alt caz prezentat în rechizitoriu este cel al unui sibian care a primit bani de la rudele sale din America, pentru a desfăşura afaceri imobiliare, cumpărând pentru unchiul şi mătuşa sa, stabiliţi în State, mai multe terenuri. 

În toamna anului 2009 bărbatul a fost implicat într-un schimb de autoturisme cu Bucur Daniel Iliuţ, unul din inculpaţii din dosar. Potrivit înţelegerii, acesta urma să ofere persoanei vătămate un autoturism BMW seria 5 în schimbul unui autotursim marca Audi A4 şi a sumei de 3.000 de euro. 

“Deoarece persoana vătămată nu dispunea la acel moment de bani lichizi, Iliuţ Bucur Daniel i-a sugerat să ia un împrumut, sens în care i-a făcut cunoştinţă cu inc. Damian Dumitru Daniel spunându-i că acesta l-ar putea împrumuta. Inc. Damian Dumitru Daniel a împrumutat persoanei vătămate iniţial suma de 3.000 euro cu o dobândă de 500 euro pe lună, apoi a mai împrumutat prin intermediul lui inc. Iliuţ suma de 9.000 euro, deci în total 12.000. Persoana vătămată a plătit dobânda timp de câteva luni, după care nu a mai putut plăti. Pentru a plăti dobânzi persoana vătămată a apelat a efectuat mai multe împrumuturi, la alte persoane fizice, prieteni, rude, bănci.

În momentul în care nu a mai putu plăti, inc. Damian Dumitru Daniel şi Iliuţ Bucur Daniel i-au solicitat persoanei vătămate să le ofere o „garanţei imobiliară” la împrumutul acordat inclusiv dobânzi, mai precis să le încheie un contract de vânzare cumpărare a unui imobil, urmând ca la momentul restituirii împrumutului să facă un contract de vânzare cumpărare a imobilului în sens invers, iar în cazul în care nu va restitui împrumutul şi dobânzile persoana vătămată va rămâne fără imobil”, arată rechizitoriul. 

Mai exact, Damian şi Iliuţ i-au cerut să încheie cu primul un contract de vânzare cumpărare a unui teren despre care ştiau că persoana vătămată l-ar deţine la Cisnădioara. Bărbatul le-a spus că terenul nu este al lui, că aparţine unchiului său din S.U.A., şi nu poate să încheie contractul de vânzare – cumpărare, moment în care Damian a devenit violent în limbaj şi a început să-l ameninţe cu acte de violenţă şi cu moartea, potrivit anchetatorilor. 

„De teamă şi pentru a scăpa de inculpaţi, persoana vătămată şi-a contactat unchiul din S.U.A. şi i-a solicitat să-i încheie o procură prin care să-l împuternicească să-i vândă o parte din terenuri. Împuternicirea obţinută a fost una cu caracter general, prin aceasta rudele din State împuternicindu-şi nepotul ca în numele lor să cumpere şi să vândă imobile în România.

După ce a înstrăinat acest teren din Cisnădioara către inc. Damian, deoarece persoana vătămată nu a mai putut plăti dobânzile, care au crescut foarte mult şi în mod arbitrar, inculpaţii Damian şi Iliuţ, precum şi alţi membrii ai grupării infracţionale, prin ameninţări şi şantaj, l-au deposedat pe persoana vătămată şi de alte imobile, determinându-l să le închei contracte de vânzare cumpărare, în urma cărora persoana vătămată a înstrăinat imobilele fără a primi vreo sumă de bani la schimb”, arată rechizitoriul. 

Prin această modalitate, partea vătămată a încheiat „sub ameninţare” mai multe contracte de vânzare cumpărare, prin care a vândut inculpaţilor mai multe terenuri, dar şi un apartament în Sibiu.  

Într-o declaraţie dată anchetatorilor, soţia părţii vătămate povesteşte coşmarul prin care au trecut, fiind permanent sub ameninţări, ajungând să fie însoţiţi de cămătari inclusiv când au mers, pentru probleme medicale, la spital. În declaraţie femeia arată că valoarea terenurilor înstrăinătate în favoarea cămătarilor a depăşit 400.000 de euro. 

Şi-a pierdut ferma din Mohu

Un alt caz reţinut de anchetatori este cel al unui bărbat din Mohu, care l-a contactat pe Cornea pentru un împrumut de 50.000 de euro. Cămătarii i-au oferit 26.500 de euro, la care urma să restituie, cu tot cu dobândă, 50.000 de euro, împrumutul urmând să fie garantat cu ferma pe care persoana o deţinea în localitatea Mohu.

Potrivit contractului făcut prin cabinetul lui Răzvan Mărginean, Bogdan Jucan, unul din inculpaţii din dosar, i-a împrumutat victimei 50.000 de euro. „După semnarea contractului de împrumut persoana vătămată a primit efectiv de la inculpatul Jucan Bogdan Florin doar suma de 16.000 euro, cu privire la restul sumei până la 26.500 euro inculpatul Jucan i-a spus că a dat suma de 1.500 de euro notatului drept taxe iar suma de 9.000 euro a reţinut-o cu titlu de dobândă în avans pe doua luni”, arată rechizitoriul procurorilor. La fel ca şi în celelalte cazuri, bărbatul ajuns în final să-şi piardă proprietatea cu care garantase. 

Reţea cu vechime de patru ani

Notarul Emilian Răzvan Mărginean şi alţi 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată în luna aprilie a acestui an. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani. Pe numele notarului Răzvan Mărginean planează patru capete de acuzare: sprijinire de grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la şantaj şi fals intelectual. 

Gruparea a acţionat între 2008 şi 2012, iar membrii acesteia acordau împrumuturi cu camătă şi majorau ulterior, în mod nejustificat, dobânzile stabilite iniţial. Banii erau recuperaţi prin ameninţări şi acte de violenţă, prin şantaj asupra părţilor vătămate sau membrilor familiilor acestora. La final, în contul „datoriilor”, oamenii îşi pierdeau bunurile aflate în proprietatea lor sau a rudelor. 

De asemenea, o parte din membrii grupării, inclusiv notarul Mărginean, sunt acuzaţi că au fost implicaţi şi în înşelăciuni cu mansarde şi apartamente nou-construite în Sibiu. 

Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 1 milion de euro. 

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Cum acţiona gruparea notarului Mărginean în cazul înşelăciunilor cu mansarde şi apartamente nou construite

EXCLUSIV Reţeta mafiei cămătarilor şi notarilor din Sibiu

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite