FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia
050 de români au candidat la alegerile locale din acest an din Italia pentru un post de consilier, însă singurul care a reuşit să câştige este Cătălin Mustăţea, un sibian în vârstă de 33 de ani.
În anul 2003, Cătălin Mustăţea era un tânăr la început de drum, care abia îşi întemeiase o familie. Era student la Facultatea de Drept, avea o mică afacere proprie, o firmă de montat parchet laminat cu 4 angajaţi, iar soţia sa lucra ca şi economist la una din cele mai mari companii din Sibiu.
”Erau multe idei şi puţine resurse, aveam rata mare la apartament, şi am hotarât, printr-o întâmplare, să merg pe perioada iernii în Italia la nişte cunoştinţe. Credeam atunci că perioada în Italia va fi scurtă ,am început să lucrez în construcţii pentru a avea un venit”, povesteşte Cătălin.
Începuturile nu au fost deloc uşoare, povesteşte Cătălin. Prietenii cu care vorbise iniţial l-au abandonat, şi a fost nevoit, timp de 8 luni, să doarmă într-o baracă. Apoi, lucrurile s-au aşezat, după aproximativ un an şi jumătate l-a urmat şi soţia iar în 2007 a venit pe lume prima din cele două fetiţe pe care le au. De la planul iniţial, de a sta în Italia pentru o perioadă scurtă, au trecut 10 ani.
Implicat activ în viaţa comunităţii de români
Cătălin s-a stabilit încă de la început în Villafranca di Verona, al doilea oraş ca mărime din provincia Veneto, după Verona. Oraşul are aproximativ 32.000 de locuitori, dintre care în jur de 2.000 sunt români. Spune că au fost un caz fericit, pentru că italienii i-au primit bine şi i-au ferit de prejudecăţile legate de români.
”Din fericire, pentru noi a fost totul bine, am întalnit persoane deschise, naşii de botez ai fetelor noaste sunt italieni”, povesteşte Cătălin.
Odată lucrurile intrate pe un făgaş normal, Cătălin a început să se implice activ în viaţa comunităţii româneşti din Italia. Din 2010, a început să facă voluntariat la unul din cele mai mari sindicate din Italia, CISL, iar în ianuarie 2011 a înfiinţat, prin intermediul asociaţiei pe care o conduce, Momento Zero, primul centru de ascultare pentru comunitatea românească din Italia. În 2012, coordona deja patru astfel de centre.
Asociaţia s-a implicat activ în viaţa românilor din zonă, şi a pus pe picioare numeroase evenimente unde oamenii au avut posibilitatea să fie împreună şi să trăiască, la mii de kilometri de casă, sentimentul că aparţin unei mari familii.
Cu sprijinul asociaţiei, Moş Crăciun a venit la copiii de români din Villafranca, pentru care au rulat, la centru, desene animate în limba română. Anul trecut, în timpul cutremurului, au strâns ajutoare, au strâns fonduri şi au sprijinit familiile aflate în dificultate, au organizat pentru români întâlniri la pescuit şi, de 3 ani, reprezintă România, în costume populare, la sărbătoarea popoarelor din Villafranca.
”Cel mai important eveniment a fost ziua României de 1 decembrie 2012, când am organizat un spectacol de muzică populară, colinzi, obiceiuri de iarnă cu ansamblul Clubul copiilor din Vatra Dornei, locul desfăşurării fiind simbolul oraşului, castelul medieval. Au participat aproximativ 500 de persoane, intrarea fiind gratuită, iar întregul eveniment a fost organizat de membrii şi prietenii asociaţiei înfiinţată de mine”, povesteşte Cătălin.
Campanie electorală din uşă în uşă
Cu politica din Italia, Cătălin a luat contact în anul 2010, când a intrat în Partidul Identita Romena, formaţiune politică a românilor din Italia ”cu ambiţii”, fiind numit responsabil al acestei formaţiuni politice pe întreaga regiune Veneto. În 2012 a candidat, fără success, pentru un post de consilier la Verona.
Anul acesta, la alegerile locale, lucrurile au stat complet diferit. Cetăţenii români cu rezidenţa în Italia, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, au dreptul de a candida şi a vota, singura condiţie fiind înscrierea pe liste suplimentare, cu 40 de zile înaintea alegerilor. Munca de convingere a oamenilor să se înscrie pe liste şi să meargă la vot nu a fost deloc uşoară.
”Am început să vorbesc cu oamenii şi am decis să candidez, reuşind împreuna cu o mică dar inimoasă echipă să înscriem 185 de persoane pe liste, din 1.080 cu drept de vot. Fiind cel mai cunoscut român din localitate am fost curtat de 3 din cei 5 candidaţi pentru postul de primar, şi am hotărât impreună cu oamenii şi cu echipa mea să susţinem candidatura lui Mario Faccioli, de centru dreapta”, povesteşte Cătălin.
Alegerile s-au desfăşurat la sfârşitul lunii mai, iar acolo unde niciunul dintre candidaţi nu a obţinut în primul tur numărul necesar de voturi s-au desfăşurat în iunie balotaje. La balotaj, Faccioli şi-a învins adversarul, obţinând 52,2% din voturi.
Pe lista care l-a susţinut pe Faccioli Cătălin Mustăţea a obţinut 160 de voturi, fiind al treilea pe restpectiva listă, şi a reuşit astfel să intre în consiliul local.
Despre campania electorală spune că a fost dificilă, pentru că a avut de luptat în primul rând cu mentalitatea oamenilor, sătui pe de o parte de politica din România şi obişnuiţi, pe de altă parte, cu campanile româneşti clasice, cu mici şi bere, lucru pe care el a refuzat să-l facă. Două luni, a mers din uşă în uşă, pentru a-i convinge pe români să iasă la vot.
”La 33 de ani a trebuit să înfrunt supărarea oamenilor pe politica din România, să organizez o echipă care să mă susţină şi fără bani, sacrificând soţia şi cele două fetiţe, fiind tot timpul plecat. Am fost din uşă în uşă si am vorbit cu fiecare, le-am explicat oamenilor. Mi s-au cerut compromisuri şi nu le-am făcut, mi s-au cerut mici şi bere si nu le-am dat, nu am facut nimic asemănător cu alte campanii electorale, nici spectacole”, povesteşte Cătălin.
Momentul când a aflat că este singurul roman, din 50 de candidaţi, care a reuşit să obţină un post de consilier, poate fi greu descris în cuvinte, mai ales că balotajul a fost foarte strâns, diferenţa dintre cei doi candidaţi fiind de doar 600 de voturi.
Acum, din postura de proaspăt consilier local, va continua să se implice pentru a sprijini comunităţile de români. ”În primul rând o voi spune în mod oficial că în Villafranca avem 3 hoţi si 97 de persoane cinstite, ceea ce înseamnă un raport pozitiv. Apoi, doresc informaţii multilingve în spital, la primărie, în locuri publice, şi totodată îmi doresc sa invăţăm să colaborăm, nu vreau să fiu socotit un apărător numai al românilor”, spune Cătălin.
După 10 ani în Italia, spune că în ţara lui încă se mai poate salva ceva, cu ajutorul tinerilor, în primul rând. Crede că ar trebui pus mult mai mult accent pe voluntariat şi spune că, în mod categoric, la un moment dat s-ar întoarce acasă.
Vă mai recomandăm:
SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi