Lucrare cu valoare dublată: Palatul Justiţiei din Sibiu s-a transformat în „palatul uitării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiată acum 15 ani şi începută, efectiv, acum şase ani, reabilitarea sediului în care funcţionau Tribunalul şi Judecătoria Sibiu s-a împotmolit după ce preţul lucrărilor s-a dublat, ajungând la peste 51 de milioane de lei. În tot acest timp, magistraţii din Sibiu au schimbat două sedii.

Proiectul de reabilitare a Palatului Justiţiei din Sibiu îşi are punctul de plecare în anul 2002, când a fost realizată o expertiză tehnică asupra clădirii situată în zona centrală a oraşului, clădire ridicată în 1904. Ca urmare a acestei expertize tehnice, în 2007 a fost elaborat un studiu de fezabilitate, iar patru ani mai târziu a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare. Respectivul contract a fost atribuit asocierii Inspet SA şi Coral Construcţii SRL (ambele din judeţul Prahova), pentru suma de 15,9 milioane de lei. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor era 15 mai 2014. Fondurile necesare acestor lucrări provin dintr-un împrumut pe care Ministerul Justiţiei l-a accesat de la Banca Mondială în cursul anului 2004, pentru reabilitarea mai multor sedii de instanţă din ţară.

„Bucluc“: clădirea are vicii ascunse

La un an şi jumătate de la demararea lucrărilor, acestea au fost întrerupte. Constructorii au arătat că, de fapt, clădirea are nevoie de intervenţii mult mai ample pentru consolidarea structurii, lucrări care nu erau evidenţiate în expertiza realizată în 2002. Lucrurile au devenit şi mai complicate, deoarece Direcţia judeţeană pentru patrimoniu a clasat clădirea drept monument istoric, astfel încât Ministerul Justiţiei a demarat procedurile pentru elaborarea unui nou studiu de fezabilitate asupra lucrării. Care studiu prevedea lucrări suplimentare, prin urmare şi noi indicatori tehnico-economici, aprobaţi prin hotărâre de Guvern. După toate aceste proceduri, contractul cu cei de la Inspet a fost modificat, în sensul că acesta a prevăzut doar lucrări de consolidare, al căror cost final a fost de 23 de milioane de lei. Aceste lucrări au fost finalizate în 2015, moment din care clădirea Palatului Justiţiei a rămas un şantier „în conservare“.

La al doilea contract s-au terminat banii

Pentru a primi judecătorii sibieni în sălile lor de judecată reabilitate, clădirea din centrul Sibiului mai are nevoie de lucrări de arhitectură, compartimentări interioare, finisaje, instalaţii şi dotări. Aceste lucrări au fost scoase la licitaţie în luna februarie a anului trecut. Procedura de atribuire s-a încheiat în noiembrie 2016, contractul fiind încredinţat asocierii SC Inspet SA şi SC Athenaeum Construct SA pentru suma de 28,74 de milioane de lei. ”Durata prevăzută pentru execuţia lucrărilor este de 18 luni”, arată reprezentanţii Ministerului Justiţiei într-un răspuns pe această temă.

Care reprezentanţi s-au trezit că au o nouă problemă: acordul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a sediilor de tribunale şi judecătorii semnat cu Banca Mondială s-a încheiat pe 31 martie 2017 (aceste termen fiind deja prelungit o dată). În acest context, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au anunţat că finanţarea lucrărilor va fi asigurată de la bugetul de stat.

Şi tot nu se lucrează

Cu toate că noul contract pentru finalizarea Palatului Justiţiei din Sibiu a fost semnat de anul trecut, lucrările nu au demarat. „Au uitat de noi. De fapt, ar putea să-i spună Palatul uitării, nu palatul justiţiei. De ce nu lucrează? Asta mai bine întrebaţi la Minister, că nouă oricum nu ne spune nimeni nimic ce se întâmplă cu sediul acela. Tot ceea ce ştim noi e că nu s-a emis încă ordinul de începere a lucrărilor“, spune unul din judecătorii sibieni. Solicitaţi în scris să expună motivele pentru care lucrările nu au reînceput, nici constructorii de la Inspet şi nici reprezentanţii Ministerului nu au oferit, încă, un răspuns.

Judecătorii au schimbat două sedii

Înainte de începerea lucrărilor în 2011, reprezentanţii Tribunalului Sibiu au organizat o procedură de achiziţie publică pentru închirierea unui spaţiu. Astfel, din vara lui 2011 şi până în primăvara lui 2014, Ministerul Justiţiei a plătit o chirie de peste 80.000 de lei lunar (17,5 lei pentru un metru pătrat). Din 2014, însă, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei şi cel al Apărării, Tribunalul şi Judecătoria Sibiu s-au mutat din nou. De această dată într-o fostă cazarmă, situată pe Calea Dumbrăvii, clădire cu o suprafaţă de 5.000 de mp. „Sălile de judecată sunt mici, le vedeţi şi voi. De locuri de parcare, nu are rost să mai vorbim, dacă nu vii cu o jumătate de oră înainte de ora nouă dimineaţa nu ai nicio şansă să mai găseşti în zonă“, se plâng şi avocaţii. Respectiva clădire a fost cedată în administrarea Ministerului Justiţiei pe o perioadă de cinci ani.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite