EXCLUSIV Reţeta mafiei cămătarilor şi notarilor din Sibiu
0Rechizitoriul din dosarul cămătăriei de la Sibiu, în care 14 persoane sunt judecate, iar 12 dintre acestea sunt în arest, arată metodele de tip mafiot prin care zeci de oameni au fost escrocaţi de un million de euro cu ajutorul notarului Răzvan Mărginean.
Unul dintre cele mai mari dosare de cămătărie înregistrate în ultimii ani a fost deschis, în noiembrie 2012, la Sibiu. Atunci, o reţea de 14 persoane, din care făceau parte notarul Răzvan Mărginean, un angajat de la Oficiul de Cadastru, dar şi mai mulţi interlopi, a fost destructurată. Inculpaţii au fost trimişi în judecată, în aprilie anul acesta, iar 12 dintre ei sunt arestaţi preventiv.
A luat 2.000 de euro, a dat 120.000
Conform procurorilor, unul dintre cazurile cele mai evidente este al unui bărbat din Ocna Sibiului, care a împrumutat 2.000 de euro de la inculpatul Dumitru Daniel Damian. Pentru că nu putea plăti săptămânal dobânda, stabilită la 10%, Damian a majorat comisioanele, punând dobândă la dobândă. Astfel, victima a ajuns să plătească 4.000 de euro lunar, iar valoarea împrumutului crescuse de mai bine de opt ori, până la 17.000 de euro.
Potrivit rechizitoriului, pentru că nu a putut plăti la timp dobânzile, în vara lui 2009, Damian l-a „vizitat” împreună cu o altă persoană, l-au bătut şi i-au rupt hainele. În 2010, victima a fost obligată să încheie un contract, în care recunoştea că are o datorie de 50.000 de euro, pe care se angaja să o plătească până la finele anului. De asemenea, între 2008 şi 2010, datornicul, ca garanţie pentru restituirea banilor, a fost obligat să-i lase lui Damian maşinile cumpărate în leasing, printre care şi un autoturism Mazda, aparţinând unui cumnat de-al său. În total, spun procurorii, bărbatului i s-au confiscat bani şi bunuri în valoare de 120.000 de euro pentru împrumutul de 2.000 de euro.
Lăsat fără casă
Un alt caz menţionat de procurori este al unei familii din localitatea Porumbacu de Sus. În 2008, un bărbat care avea nevoie de 10.000 de euro l-a contactat pe Constatntin Cornea, unul dintre liderii grupării. Potrivit rechizitoriului, acesta a fost de acord să-i împrumute 6.000 de euro, însă doar primind ca garanţie casa victimei, imobil estimat la 40.000 de euro.
Conform contractului dintre cei doi, parafat de notarul Răzvan Mărginean, Cornea i-a cerut celui împrumutat să-i vândă casa, pe care urma să i-o revândă la recuperarea împrumutului. Preţul de vânzare din contract a fost de 14.000 de euro. „Bărbatul a primit de la inculpatul Cornea Constantin, la încheierea contractului, doar 5.000 de euro. Alţi 1.000 de euro i-au fost daţi lui Mărginean Răzvan, ca taxă notarială, fără ca persoana vătămată să primească chitanţă”, se arată în rechizitoriu.
După semnarea contractului, bărbatul a plătit dobânzile, timp de câteva luni, în total aproximativ 2.000 de euro, după care nu a mai avut bani să-şi achite datoria. După ameninţările primite de la Cornea, omul a fost obligat să părăseasca locuinţa în care stătea, casa fiind vândută ulterior altor persoane.
Aşteptat cu un cuţit în faţa notariatului
Un alt caz reţinut în rechizitoriu este al unui bărbat din Sibiu, care a vrut să împrumute de la Constantin Cornea 30.000 de euro. Pentru aceşti bani, omul se angaja să restituie, cu dobânda aferentă, 40.000 de euro. Şi de adata aceasta, Cornea a cerut drept garanţie casa şi terenul din Sibiu, aflate pe numele victimei. Actul de împrumut urma să fie trecut pe numele lui Ion Tanciu, finul lui Cornea şi unul din inculpaţii din dosar.
În septembrie 2008, bărbatul şi Ion Tanciu s-au prezentat la biroul notarial al lui Răzvan Mărginean, care avea deja întocmit un contract de împrumut cu garanţie imobiliară. În acte se menţiona că Tanciu l-a împrumutat cu 40.000 de euro, termenul de restituire fiind mai 2009. „După semnarea contractului, inculpatul Tanciu Ioan urma să predea suma de bani şi, în timp ce se căuta prin buzunare, a scos un cuţit mare, gen baionetă, pe care partea vătămată l-a văzut. La ieşirea din biroul notarului, persoana vătămată a fost aşteptată de inculpatul Cornea Constantin, care i-a cerut să plătească taxele notariale şi i-a luat 3.500 de euro pentru a plăti «taxe» către Mărginean Răzvan. Persoana vătămată a primit doar 26.500 de euro. Chitanţa notarială s-a făcut pe o sumă mai mică”, se arată în arată rechizitoriu.
Bărbatul a plătit dobânzile timp de câteva luni, în total 4.000 de euro. După ce nu a mai putut plăti, a fost ameninţat în repetate rânduri, a fost silit apoi să vândă unui interpus al cămătarilor autoturismul proprietate personală, un Audi A 6, cu 2.000 de euro, deşi maşina valora 8.000 de euro şi, la final, şi-a pierdut casa.
Reţea cu vechime de patru ani
Notarul Emilian Răzvan Mărginean şi alţi 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată în luna aprilie a acestui an. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani. Pe numele notarului Răzvan Mărginean planează patru capete de acuzare: sprijinire de grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la şantaj şi fals intelectual.
Gruparea a acţionat între 2008 şi 2012, iar membrii acesteia acordau împrumuturi cu camătă şi majorau ulterior, în mod nejustificat, dobânzile stabilite iniţial. Banii erau recuperaţi prin ameninţări şi acte de violenţă, prin şantaj asupra părţilor vătămate sau membrilor familiilor acestora. La final, în contul „datoriilor”, oamenii îşi pierdeau bunurile aflate în proprietatea lor sau a rudelor.
De asemenea, o parte din membrii grupării, inclusiv notarul Mărginean, sunt acuzaţi că au fost implicaţi şi în înşelăciuni cu mansarde şi apartamente nou-construite în Sibiu.
Prejudiciul estimat în dosar depăşeşte 1 milion de euro.
Vă mai recomandăm: