Alegătorii acuză: În Sibiu sunt ştampile de vot „înmuiate în tuş“, care pot anula buletinele de vot
0Câţiva sibieni susţin că ştampilele din secţiile de votare la care au fost arondaţi erau „înmuite în tuş“ şi din acest motiv există posibilitatea ca votul lor să fie anulat.
Concret, spune Călin Florea, în momentul în care a fost să voteze pe ştampilă era foarte mult tuş şi exista riscul ca în momentul în care se îndoia buletinul vot, ştampila să se imprime încă o dată pe buletin. Astfel, dacă pe un buletin de vot sunt mai multe ştampile, acesta se anulează.
„Am fost la vot acum jumătate de oră şi ştampila era înmuiată în tuş. A ieşit şi pe partea cealaltă. Pe loc nu mi-am dat seama, dar apoi m-am întâlnit cu câţiva prieteni şi am discutat. Au păţit şi ei la fel. Problema este că există riscul să îţi fie anulat votul. Eu am votat la liceul economic din Sibiu“, după cum a declarat, pentru Adevărul, Călin Florea, unul dintre oamenii care au votat la o secţie din Sibiu.
Ce trebuie să ştii despre vot?
Dacă aţi votat greşit şi nu aţi intodus încă buletinul de vot în urnă puteţi să mai cereţi un alt buletin de vot, după cum scrie expertforum.ro. Ce trebuie să ştiţi este că aveţi dreptul la un singur buletin de vot pe lângă cel pe care l-aţi greşit prima dată. Cei care nu ştiu „carte“ nu au voie să intre cu un însoţitor în cabina de vot, în schimb se pot bucura de un însoţitor toţi cei care au probleme medicale şi nu pot vota singuri. De reţinut este faptul că însoţitorul nu poate fi observator, membru al biroului electoral sau candidat.
Printre motivele care duc la anularea unui buletin de vot se numără şi ştampila aplicată pe mai multe patrulatere prezente pe buletinul de vot sau în afara acestora. În cazul în care, ştampila a ieşit pe partea cealaltă a buletinului de vot, acesta nu este anulat, întrucât opţiunea alegătorului este clară, nefiind vreun dubiu în acest sens.