Al treilea deces din cauza gripei a fost înregistrat la Sibiu
0O femeie în vârstă de 58 de ani din Moşna a murit după din cauza complicaţiilor gripei, aceasta fiind diagnosticată cu gripă de tip B.
Este cel de-al treilea caz de deces la care a fost confirmat diagnosticul de gripă după cele ale unui tânăr de 20 de anidin Avrig şi al unei femei de 61 de ani din Sibiu. „Dintre cele 3 cazuri, 2 prezentau factori de risc (diabet, obezitate, HTA, sechele AVC), iar primul caz s-a complicat cu o endo- şi pericardită, toate acestea favorizând evoluţia gravă şi decesul. Toată această situaţie a survenit într-un context general, datorat, pe de-o parte, refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina, iar pe de altă parte, faptului că o bună parte dintre cei afectaţi se tratează singuri, la domiciliu, fără recomandare medicală şi apoi se prezintă tardiv în serviciile de urgenţă, atunci când au apărut deja complicaţii, iar starea pacientului este extrem de gravă”, explică medicul Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
În actualul contect epidemiologic, specialiştii recomandă insistent populaţiei să respecte normele generale de igienă şi prevenire a bolilor cu transmitere pe cale respiratorie, să evite automedicaţia şi să se prezinte la medic, la primele semne de boală. Sunt obligatorii păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; izolarea bolnavului de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius); menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate; folosirea batistelor igienice personale, în caz de tuse sau strănut; aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius precum şi adoptarea unui regim alimentar bogat în proteine, legume şi fructe, vitamine.
Conform specialiştilor, cei care doresc sau li se recomandă de către medic, se mai pot vaccina cu vaccin achiziţionat din farmacii, deoarece stocul de vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, din cadrul Programului Naţional de Imunizări al Ministerului Sănătăţii a fost epuizat. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a emis o atenţionare şi către medicii de familie, prin care li se solicită să-şi sporească gradul de atenţie acordat suspiciunilor de gripă la toţi pacienţii cu boli cronice, gravide şi persoanele peste 65 ani, să recomande tratamente antivirale (deoarece mulţi dintre pacienţi nu sunt vaccinaţi), să colaboreze cu specialiştii în boli infecţioase şi să prescrie cu prudenţă antibioticele, doar în cazurile de complicaţii bacteriene.
Vă mai recomandăm:
Orice pacient conştient de faptul că are nevoie de o vindecare rapidă şi fără probleme trebuie să meargă la medic. Doar că soluţiile oferite de un doctor pot să fie de multe ori şi unele naturiste sau unele care ţin de homeopatie.
5 remedii antirăceală cu eficienţă dovedită
Se spune că răceala trebuie să-şi facă de cap cel puţin şapte zile, indiferent cum ai trata-o. Cu toate acestea, o poţi face suportabilă dacă foloseşti remedii naturale, lipsite de efecte secundare.
Este puţin probabil ca un pediatru să întrebe dacă micul său pacient are parte de tratamente naturiste ori de terapii alternative precum acupunctura. Cu toate acestea, mulţi copii recurg acum la medicina alternativă, motiv pentru care medicii ar trebui să îi întrebe despre aceste tratamente, iar părinţii ar trebui să răspundă, pentru a fi evitată o posibilă interacţiune nocivă cu tratamentul convenţional.