Sibiu: Solomon Samoilă, legat de cinematografie de patru decenii
0Solomon Samoilă a urmărit din interior cum a evoluat fenomenul cinematografic în ultimile patru decenii, de când existau zeci de săli de cinema, până acum, când mai este un singur cinematograf în Sibiu.
A trăit pe viu acele vremuri când oamenii se aşezau la coadă la casa de bilete cu câteva ore înainte de deschidere sau când interveneau cu “pile” pentru a mai prinde un loc liber. A văzut oameni fericiţi să stea cu sutele iarna, în săli neîncălzite, doar pentru a vedea un film cu John Wayne. A vizionat mii de producţii, de scurt şi lung metraj, pe 35 sau 16 mm. Iar acum este încrezător că perioada dezolantă care caracterizează cinematograful actual se va termina într-un viitor nu foarte îndepărtat. Solomon Samoilă este administratorul singurului local de spectacole destinat proiectării filmelor care a mai rămas în Sibiu, Cinematograful Arta.
30 de ani contabil la cinema
Domnul Samoilă a iubit mereu cinematograful, aproape mai mult decât cifrele. După o experienţă de câţiva ani în administrarea finanţelor şi contabilitate, a ajuns contabil şef la Întreprinderea Cinematografică a Judeţului Sibiu, de unde a şi ieşit la pensie după 30 de ani. “În Întreprindere au fost 15 cinematografe de 35 de milimetri în mediul urban şi 142-150 de 16 mm în mediul rural, la căminele culturale. Şi aici nu eram numai contabil şef. Eu trebuia să fiu un soi de moaşă comunală, trebuia să ştiu problemele de administraţie, de investiţie dar şi de disciplină a personalului. Şi când era vorba de rezultate la indicatori tehnico-economici, judeţul Sibiu era primul după întreprinderile cinematografice de categoria întâi, adică Bucureştiul, Clujul şi alte câteva. Acum nu mai există întreprindere din moment ce mai este un singur cinematograf în Sibiu”, povesteşte fostul contabil care a trecut de trei ori prin schimbările normelor de contabilitate.
Rugat să se întoarcă la cinema
În 2004, la doi ani după pensionare, Solomon Samoilă s-a întors din nou la cinema, ca administrator. “M-au chemat cei din Bucureşti de la Regia Autonomă de Distribuire a Filmelor să administrez Cinematograful Arta. M-am simţit foarte bine că au apelat la mine, că încă sunt apreciat. Şi în toată cariera mea de contabil am fost apreciat, de aceea nici nu m-am gândit vreodată s-o schimb. De la început am plecat pe meseria asta şi eu zic că am stăpânit-o destul de bine”, precizează încrezător Solomon Samoilă. Îi pare rău că nu mai sunt cinematografe ca demult şi regretă perioada când în curte la Cinema Pacea era mereu plin de lume. “Acum doar miercurea mai este plină sala de cinema, când este promoţia Orange”, mai spune domnul Samoilă. Chiar dacă a savurat mereu comediile româneşti cu Toma Caragiu şi western-urile hollywoodiene, Solomon Samoilă apreciază şi filmele moderne despre care spune că fiecare te învaţă ceva. Legat de lucruri bune, o învăţătură pe care ar vrea să o deprindă cât mai mulţi este cea a economiei de carburant. “Am două maşini, una a instituţiei şi alta personală, dar mie îmi place să merg cu transportul public. Aşa am fost mereu”, încheie omul.
Ce-i place
“Îmi plac sporturile de toate neamurile, mai ales că am şi făcut sporturi de toate neamurile. Am fost portar de fotbal, am făcut ruiby, volei, schi. Îmi place mult şi automobilismul, dar în perioada în care îmi doream să alerg nu exista noţiunea de sponsorizare”, povesteşte Solomon Samoilă.
Ce nu-i place
“Nu-mi plac obrăzniciile şi vocabularul ăsta imposibil. Chiar mă mai iau de tineri în autobuz. Într-o dimineaţă era un bărbat care avea un vocabular ce depăşea toate limitele şi pe care n-a reuşit nimeni să-l potolească. Aş fi vrut să-i bag umbrela pe gură şi să o desfac”, declară omul.
Ce vă place şi ce nu la Sibiu?
S.S.: Nu-mi place muzica tare, care se aude din Piaţa Mare până la mine lângă Gara Mică. Nu ştiu la ce le trebuie milioane de waţi. Nici praful de pe strada mea nu-mi place, zici că eşti la ţară în Alămor. De plăcut, nu prea sunt lucruri care să-mi placă. Apreciez totuşi curăţenia, acolo unde este.
Cum credeţi că va evolua cinematograful în România?
S.S.: A mai fost o cădere mare a cinematografului la noi şi şi-a revenit. La fel o să-şi revină şi acum. Şi în alte state precum USA ori Franţa s-a produs un declin iar lucrurile s-au îndreptat. Noi ne luăm după străini şi la ei este o afacere înfloritoare. În câţiva ani, oamenii vor reveni în cinematografe.
Profil
Născut: 26 septembrie 1936, localitatea Alămor
Educaţie: Şcoala Medie Tehnică de Comerţ
Ocupaţie: Administrator Cinematograf
Familie: Căsătorit, are un copil şi o nepoată