Sibiu: Încasări peste aşteptări la Muzeul „Astra“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul în aer liber îi aşteaptă îndrăgostiţii de toate vârstele
Muzeul în aer liber îi aşteaptă îndrăgostiţii de toate vârstele

Anul 2009 a fost unul de succes pentru instituţia muzeală. Peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului de la începutul anului, iar veniturile realizate au fost de 125.000 de lei.

Bilanţul de sfârşit de an al Complexului Naţional Muzeal „Astra“ este unul mai mult decât bun. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului de la începutul anului până în prezent, cifra fiind cu mult mai mare decât anul trecut. „ Deşi a fost un an destul de greu din punct de vedere economic, noi putem spune că am avut rezultate miraculoase. Astfel, după un an 2008 ceva mai slab, când secţiile muzeului au fost vizitate de 190.000 de turişti, anul acesta ne-am redresat şi am înregistrat, până în prezent, peste 300.000 de vizitatori“, ne-a spus Valer Olarul, directorul interimar al CNM „Astra“. Cifra dată de conducerea muzeului a depăşit-o astfel chiar şi pe cea înregistrată în 2007, respectiv 279.000 de vizitatori, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană.

În plus, încasările realizate din vânzarea de produse şi programele promovate au depăşit cu 30.000 de lei estimările făcute la începutul anului „de criză“. „ Veniturile realizate anul acesta însumează 125.000 de lei, bani încasaţi din vânzarea de bilete, produsele tradiţionale promovate în cadrul Galeriilor de Artă, publicaţiile editate şi diferitele programe desfăşurate. Estimările noastre la începutul anului nu depăşeau suma de 95.000 de lei, dată fiind perioada dificilă din punct de vedere economic“, ne-a spus Ovidiu Baron, purtător de cuvânt al CNM „Astra“.

Investiţii semnificative
Veniturile mai mult decât mulţumitoare le-au permis astfel celor din conducerea muzeului şi o serie de lucrări, menite să pună şi mai mult în valoare muzeu. „ Am reuşit să facem anumite investiţii la care nici nu speram. O lucrare neprogramată, dar absolut necesară şi pe care am reuşit să o facem anul acesta a fost consolidare digului din Muzeul în aer liber, iar în lunile septembrie-octombrie am reuşit să reparăm faţada Muzeului «Franz Binder», încadrându-se acum în standardele impuse de celelalte clădiri din centrul istoric al oraşului“, a completat Valer Olaru. În plus, în Muzeul în aer liber au fost aduse, pe parcursul anului, şase monumente importante, din diferite zone ale ţării, şi peste 800 de alte obiecte muzeale. Acestora li se va adăuga, de anul viitor, şi o şură din secolul al XIX-lea, din Cristian, care va servi drept loc de desfăşurare pentru anumite festivaluri din muzeu.

Centrul de Conservare, cel mai important proiect
Potrivit directorului Valer Olaru, cel mai important proiect de anul acesta rămâne totuşi construcţia Centrului pentru patrimoniu, pentru care muzeul a primit o finanţare de trei milioane de euro din parte Guvernului Norvegiei. Construcţia clădirii urmează a fi finalizată în luna august a anului viitor şi va avea o suprafaţă de peste 1.800 de metri pătraţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite