SATU MARE: EXCLUSIV Sătmăreni terorizaţi la muncă în Germania (GALERIE VIDEO)
0Mai multe persoane care au plecat la sortat castraveţi în Germania au fost bătute de patron. Acesta este acuzat că îşi terorizează angaajţii, care sunt cazaţi ca într-un lagăr.
Mai mulţi sătmăreni plecaţi la muncă în Germania au fost trataţi ca ultimii oameni. După trei săptămâni de chin, trei dintre ei s-au întors în ţară şi sunt gata să îşi ceară drepturile în instanţă.
Calvarul românilor a început în luna septembrie, la câteva zile după ce au ajuns în Mamminger. „Am contactat-o pe Ola Bauer Angela, persoana care se ocupă de contractele şi transportul românilor în Germania, iar în schimbul sumei de 50 de euro am obţinut contractul de muncă, însă după ce l-am semnat, ni l-au smuls din mână“, spune Carmen Boclajuc (38 ani) din Satu Mare.
Aceasta a plecat alături de concubinul ei, Matei Călin Mihai (35 ani) şi alţi români, din Sibiu, Slatina, Caracal, Cisnădie şi Şandra. Sătmărenii spun că erau forţaţi să lucreze câte 10-14 ore pe zi, fără a beneficia de nicio pauză.
Crize de isterie
„Am muncit pe mai multe linii, de la sortat de castraveţi şi până la condimentat şi pus în borcan. Nu era foarte greu, însă trebuia să te munceşti rapid. În data de 24 septembrie, directorul fabricii de conserve, Amer Fracz, m-a trimis la sortat de paleţi. A început să urle la mine, iar la un moment dat m-a lovit“, spune Carmen Boclajuc.
„Făcea adevărate crize de isterie, a lovit-o şi pe Carmen. Ştiu că au mai fost cazuri asemănătoare“, spune Robert Geng, al treilea sătmărean care s-a întors marţi în ţară pentru că nu mai suporta să lucreze în astfel de condiţii.
Pe lângă teroarea psihică pe care o aveau de îndurat, sătmărenii erau forţaţi să doarmă alături de alţi 13 colegi, toţi într-o singură cameră. „Nu conta că eram femei şi bărbaţi acolo, toţi am fost puşi într-o singură cameră. Paturile era etajate, exact la ca puşcărie. Ne-am întors în ţară pentru că nu mai suportam condiţiile de acolo“, spune şi Matei Călin Mihai.
Acesta a fost victima unui accident de muncă, iar patronii nemţi au refuzat să-l interneze în spital. „Lucram printre paleţi, iar la un moment dat am aluncat. M-am lovit îngrozitor la spate iar nemţii au refuzat să mă interneze. În seara respectivă mi s-a făcut rău, eram alb la faţă. Nici măcar faptul că abia mă puteam ţine pe picioare nu a contat pentru ei“, spune Matei Călin Mihai.
Plătiţi cu 4 euro pe oră
Sătmărenii nu au apucat să-şi citească nici contractele de muncă, însă ştiau înainte să plece că şase euro reprezenta plata pentru o oră de muncă. „După ce ne-am făcut calculul ne-am dat seama că am fost înşelaţi pentru că ne-au plătit doar cu patru euro ora“, spune Carmen Boclajuc. În cele trei săptămâni, sătmăreni au câştigat în medie 900 de euro. ;
Înregistrări incriminatorii
Persoana de contact între sătmăreni şi firma din Germania este tot o sătmăreancă, Ola Bauer Angela, din Turulung. Contactată la telefon, aceasta a recunoscut într-o primă fază că sătmărenii au fost bătuţi, însă în momentul în care a realizat că stă de vorbă cu un reporter, a negat şi a închis telefonul. Cei doi sătmăreni au apelat deja la un avocat şi vor să meargă până în pânzele albe pentru a li se face dreptate. „Vrem să contactăm ambasada pentru ca niciunul din cei 300 de români care sunt acolo să nu mai treacă prin acest coşmar“, spune Carmen Boclajuc.
Pentru a-şi putea susţine punctul de vedere, sătmărenii au montat o camera video în cameră şi au înregistrat convorbirea dintre ei şi şefa de tură de la firma germană, conversaţie care confirmă bătăile şi teroarea suportată de aceştia. Următeşte aici înregistrările