Satu Mare: Pescuitul, o pasiune costisitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Pescuitul, o pasiune costisitoare
Satu Mare: Pescuitul, o pasiune costisitoare

Bugetul necesar unei pasiuni precum pescuitul este de minim 200 de lei şi poate ajunge la mii de euro Cei care vor să se apuce de pescuit trebuie să investească sute de lei, însă pescarii împătimiţi ajung să cheltuie mii de euro.


Cei care nu au mai avut de a face cu  pescuitul şi s-au decis într-o bună zi să se apuce de acest hobby, trebuie să scoată din buzunar un minim de 200 de lei. „ Pentru începători, un buget minim ar fi între 200 şi 400 de lei, însă după primul peşte prins încep şi cheltuielile”, spune Gheorghe Pop, reprezentant al magazinului „Vidra Team”.

Accesoriile sunt cele mai costisitoare
Bugetul de investit în achizţionarea sculelor de pescuit este direct proporţional cu intensitatea pasiunii pentru acest sport. ” Am ieşit pe baltă cu un prieten care nu a mai pescuit niciodată, după ce a scos primul peşte, şi l-a prins microbul pentru pescuit, a doua zi şi-a cumpărat scule de aproape 15 milioane de lei vechi”, spune Florin Pop. Cei care doresc să depăşească statutul de începători, au de scos din buzunar bani serioşi. Un băţ de pescuit şi o mulinetă, se pot achiziţiona cu un minim de 200 de lei, şi pot ajunge la 1500 de lei. Un crăcan costă doar 10 lei, însă un suport profesional trece de 200 de lei. O rolă de fir de pescuit costă în medie 30 de lei, iar un plumb între 3 şi 11 lei. Un pachet de cârlige costă între 4 şi 28 de lei, iar un fishing box, poate ajunge şi la 60 de lei. Un minciog costă între 30 şi 150 de lei, un juvelnic între 20 şi 40 de lei, un scaun între 20 şi 60 de lei, iar un senzor între 30 şi 75 de lei. Şi toate acestea reprezintă un echipament mediu. Pentru un „top set” preţurile cresc însă ameţitor, la fel şi cheltuielile periodice în funcţie de sezon şi tipul de pescuit practicat, staţionar, spinning şi altele. 

„Investiţii sigure”
Husele pentru beţe, rucsacul pentru accesorii sau îmbrăcămintea şi încălţămintea profesionistă, sunt doar câteva dintre cheltuielile pe care un pescar amator le mai are de făcut pentru a mai avansa în „meserie”. La toate acestea se mai adaugă taxa de baltă, în medie 50 de lei/zi, în judeţul Satu Mare, şi desigur un întreg echipament de camping pentru cei care vor să stea mai multe zile pe baltă. Însă şi o barcă cu motor, un sonar sau o barcă în miniatură cu care se montează nada pot fii „investiţii sigure”. 

Momeala costă  
 „Nada este cea mai scumpă. La crap ai nevoie de un kilogram de boiles pe băţ pentru o zi, care costă 40 de lei. Dacă ai cel puţin 3 beţe, şi stai pe baltă trei zile, numai nada ajunge să te coste 360 de lei”, spune Mircea Pop, pescar profesionist. Diferenţa dintre pescarii mai avansaţi şi cei profesionişti, care participă la concursuri, o fac tot accesoriile. ”De exemplu, sunt în Ungaria bălţi unde nu poţi pescui fără saltea de primire pentru peşte, care costă între 40 şi 65 de lei, şi dacă te respecţi foloseşti şi un spray antiseptic, să dezinfectezi peştele înainte să îl arunci în apă”, mai spune Mircea Pop

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite