Cum pot primarii contribui la reducerea ajutoarelor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţiile din domeniu social au explicat primarilor rolul pe care îl au în reducerea ajutoarelor sociale - foto: Adrian Caraba
Instituţiile din domeniu social au explicat primarilor rolul pe care îl au în reducerea ajutoarelor sociale - foto: Adrian Caraba

Ajutoarele sociale pot fi reduse doar prin introducerea celor care beneficiază de ele în diferite programe de asistenţă socială. Aceste nu pot fi însă implementate la nivelul comunelor din lipsă de personal avizat.

Domeniul asistenţei sociale este unul sensibil dar în aceeaşi măsură costisitor pentru bugetul de stat. S-a afirmat în multe rânduri că ajutoate sociale trebuie să dispară pentru că sunt mari consumatoare a banului public, dar nimeni nu riscă să lase sute de mii de oameni fără nici o formă de venit peste noapte.

Una dintre soluţiile reducerii numărului de asistaţi social, pe termen lung, este implementarea de proiecte de asistenţă socială, programe speciale de reeducare, reintroducere pe piaţa muncii şi altele de acest gen ăn care să fie cuprinşi actualii asistaţi sociali. Din păcate cei care au primul pas de făcut în acest domeniu, primarii de comună, nu fac acest lucru.

În judeţul Satu Mare doar puţin peste 50% din primării au servicii de asistenţă socială, serviu fără de care nu se pot implementa proiectele sociale.

„În prezent in cadrul Colegiului Asistenţilor Sociali Satu Mare sunt înscrise 156 de persoane, dar la nivelul comunelor, în prezent  cam 55% au asistenţi sociali, restul nu au. Din această cauză nu pot să îşi dezvolte nici servicii de asistenţă socială, precum un centru de bătrâni, un centru de copii, în funcţie de nevoi. Ei dacă nu au asistent social nu se pot acredita nici la Ministerul Muncii să dezvolte servicii, pentru toate problemele merg la DGASPC. ”, afirmă Mihaela Motoc, preledintele Colegiului Asistenţilor Sociali.

„Dorim ca primarii să înţeleagă importanţa înfiinţări serviciilor de asistenţă socială şi mai apoi a acreditării lor, căci altfel nu vor putea funcţiona ca şi furnizori sociali autorizaţi, fără de care nu vor putea să înfiinţeze servicii sociale. Cadre specializate sunt, de cele mai multe ori, dar nu sunt angajate în cadrul primăriilor. Primăriile scot la concurs posturile drept funcţionari publici în cadrul primăriei, nu de asistenţi sociali la un serviciu de asistenţă socială”, afirmă Daniela Lup, asistent social specialist.

Colegiul Asistenţilor Sociali realizează informă cu privire la această lipsă a unităţilor administrativ teritoriale în toată ţara, încercând să conştientizeze aleşii locali cu privire la necesitatea înfiinţării serviciilor de asistenţă socială. De asemenea se marlează puternic şi de angajarea de persoane avizate şi cu studii de specialitate în departamentele de asistenţă socială, pentru a face faţă cerinţelor impuse de acest post. În caz contrar există riscuri chiar de dosar penal pentru persoane care semnează drept asistent social, fără specializarea necesară.

asistenti sociali

„Am avut de exemplu şi anchete întocmite pentru instanţă de persoane neabilitate, pe care avocatul le-a refuzat, şi instanţa la fel. De aici poate să pornească şi o cercetare penală pentru o persoană care săvârşeşte o faptă penală. Ca şi cum eu m-aş da psiholog şi nu sunt psiholog”a mai afirmat Daniela Lupu.

„ Nu se poate să mai tolerăm ca alte persoane să îşi atribuie profesia pentru care nu are pregătirea necesară. Să vedeţi şi anchetă în care apare scris şi „asistent social” şi se semnează. Iar nu este normal să trimiţi ca şi asistent social o anchetă de o pagină la judecător, care mai apoi trebuie să încredinţeze spre tutelă sau curatelă un minor. Cum facem protecţia copilului şi la ce nivel? ”, continuă Mihaela Motoc.

În care asistenţii sociali fac prevenire în cadrul primăriilor, aceştia, după ce primesc avizele profesionale necesare, pot realiza diverse activităţi sociale, ca îndrumarea persoanelor care se află în căutare aunui loc de muncă, recalificarea lor, ceea ce duce la scăderea ratei şomajului. De asemenea programele de asistenţă socială dedicate tinerilor au ca scop reducerea abandonului şcolar, ambele exemple având pe termen lung ca rezultat reducerea ajutoarelor sociale.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite