Iosif Armaş e stăpânul izvoarelor lui Hercules
0Administraţia locală încearcă să preia reţeaua de ape termale din Herculane. Retragerea autorizaţiei de mediu pentru SC Hercules, concesionarul sursei, e metoda prin care izvoarele pot reveni în administrarea statului.
Odată cu privatizarea SC Hercules, Iosif Armaş a pus mâna şi pe izvoarele şi reţeaua de ape termale, care i-au fost concesionate în baza unui contract secretizat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Exploatarea iraţională şi lipsa investiţiilor în întreţinerea reţelei şi a izvoarelor par să pună în pericol viitorul staţiunii de pe Valea Cernei. Unul dintre cei care susţin această ipoteză este chiar primarul Nicuşor Vasilescu. „Am sesizat deja ANRM-ul. Anul trecut, izvoarele au fost exploatate în proporţie de 12 la sută. Sunt izvoare ale căror debite au scăzut, la altele sunt infiltraţii de apă şi la prima ploaie izvorul se răceşte. Dacă nu se fac investiţii, se vor pierde izvoare şi asta este, de fapt, cea mai mare pierdere pentru oraş, mai mare decât lipsa investiţiilor în hoteluri”, afirmă edilul-şef.
Contracte secretizate
„Să mă mai lase, domnule, acest primar. Eu sunt principalul contribuabil la buget şi el îmi face fel de fel de reclamaţii”, a declarat Iosif Armaş, directorul SC Hercules SA Băile Herculane. Potrivit lui Nicuşor Vasilescu, apele termale trebuie luate numaidecât de sub stăpânirea lui Iosif Armaş. „Contractele de concesiune sunt greu de văzut la ANRM. Nu înţeleg secretizarea unui astfel de contract care ţine de sănătate şi resurse naturale. Este foarte greu să anulezi un astfel de contract, însă una din clauzele trecute în Legea Minelor spune că, atunci când concesionarul nu mai deţine autorizaţie de mediu, ANRM-ul este obligat să rezilieze contractul”, precizează Vasilescu. Acesta aşteaptă acum poziţia Gărzii de Mediu. „Societatea Hercules nu mai corespunde de multă vreme. Nu ştiu cum au avut autorizaţie până acum, dar cert este că acum nu o pot obţine. Odată reziliat contractul de concesiune pentru izvoarele termale, primul prioritar pentru a le prelua este Consiliul Local, pentru că noi deţinem toate terenurile din zona surselor”, adaugă primarul. „Oamenii merg la ştrand, în care e apă sulfuroasă, ceea ce nu e bine. Conductele s-au stricat şi ei bagă apă termosulfuroasă, nu contează că se îmbolnăvesc copiii. Numai apa termosalină e bună. Sunt izvoare pe care riscăm să le pierdem. Există riscul colmatării”, susţine primul doctor în turism din România, Ilie Cristescu.