Reşiţa: PORTRET / Nicolae Graur l-a servit pe Ceauşescu
0Şi-a dedicat întreaga viaţă meseriei de ospătar pe care acum o predă angajaţilor săi.
Nicolae Graur provine din localitatea Tirol, acolo de unde a învăţat prima dată ce înseamnă comerţul de la părinţii săi. „Am cunoscut încă de la o vârstă fragedă ce înseamnă negustoria, părinţii mei lucrau în acest domeniu. De la ei am moştenit şi am învăţat bazele acestei meserii pe care am exploatat-o odată cu trecerea anilor”, a povestit Nicolae.
Şi-a dorit să fie preot
Deşi mai tot timpul era în preajma părinţilor pe care îi ajuta la treabă, Nicolae a fost atras de preoţie. „Mi-am dorit să devin preot, când eram mic mergeam cu preotul din sat şi îi căram cădelniţa sau tămâia, eram ministratul său. Eram fascinat de această lume, însă aveam o reţinere când venea vorba de înmormântări. Din acest motiv nu am mers pe acest drum şi m-am îndreptat spre comerţ”, a spus ospătarul.
La vârsta de 14 ani Nicu a plecat din satul natal la Reşiţa pentru a se face tâmplar modelar, dar a ajuns la o şcoală de ospătari. „Am venit la Reşiţa pentru a continua studiile. Şi pentru că îmi plăcea să amenajez spaţii am ales Şcoala Profesională de Tâmplari. Am fost respins şi atunci am decis să urmez cursurile Oficiului Naţional de Turism”, a povestit patronul. A urmat apoi o pregătire intensă pentru Nicolae care după patru ani de practică şi şcoală a ajuns să lucreze la una din cele mai căutate unităţi hoteliere la momentul respectiv.
„Primii doi ani la şcoală au fost practici. La Arad am învăţat primii paşi ai acestei meserii. Apoi am revenit la Reşiţa unde am finalizat studiile şi am fost repartizaţi la Hotel Semenic una din unităţile oficiului”, a spus ospătarul.
Răsplata pentru devotamentul său
Pasionat de meserie şi dedicat muncii sale, Nicolae a fost răsplătit pentru devotamentul cu care muncea. De la funcţia de ospătar acesta a ajuns să răspundă de tot ce avea în subordine şi în 1979 acesta a ajuns să se ocupe de Comitetul Judeţean de Partid, la Hotelul Partidului. Aici el se ocupa de bufet şi protocol.
„Am avut ocazia să servesc persoane importante din ţară, dar şi străinătate la acel moment. Am avut privilegiul de a-l servi şi pe Ceauşescu de două ori. Am avut emoţii prima dată, însă acestea s-au risipit deoarece eram stăpân pe capacităţile mele. Am avut bucuria să îl servesc şi pe preşedintele Germaniei din acel moment şi pe alţi demnitari ai momentului”, a spus Nicolae.
Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales să vă deschideţi un restaurant?
Experienţa şi cunoştiinţele acumulate în anii de muncă mi-au permis să îmi deschid propria mea afacere şi să am ocazia să instruiesc în timp alţi tineri care vor să înveţe această meserie.
Cum era privită meseria de ospătar pe vremuri?
Deşi eram ospătari, eram văzuţi ca profesori ai consumatorului, profesori gastronomici. Noi îndrumam clientul să mănânce sănătos, în acea vreme lumea venea la restaurant. Aveam familii care luau prânzul, lumea avea alte posibilităţi, acum prea puţină lume îşi permite să vină la restaurant.
Ce satisfacţii v-a adus această meserie?
În urma aceste meserii s-au legat prietenii care durează de-o viaţă. Ioan Borduz este unul din cei mai bun prieteni şi colegi cu care am împărţit toţi aceşti ani de muncă. Pe el l-am cunocut chiar în ziua înscrierilor la ONT. Am foarte mulţi prieteni: Mihai Surdu, Gelu Stoica, Ioan Ianu, Doruţu Pintea, Petco Bogoliu.
ce-i place
Îmi place foarte mult fotbalul, eleganţa şi sportul în general. Când am timp, îmi place să joc fotbal şi să stau cu cei doi nepoţei. Şi atunci când am ocazia mă întorc cu drag la Tirol, unde sunt părinţii mei.
ce nu-i place
Nu îmi place necinstea, mitocănia şi cearta şi ceea ce se întâmplă în acest moment în jurul nostru. Toţi ne considerăm şmecheri şi deştepţi, drepturi pe care nu le avem.
Profil
Născut - 27.09.1955 Tirol.
Studii - Liceul Economic din Reşiţa.
Familie - Căsătorit şi are doi copii.