Râmnicu Vâlcea: Gabriel Paul Dan, poliţistul care sare în lungime
0De mic a jucat baschet, volei şi fotbal, iar acum face atletism, fiind unul dintre cei mai buni săritori în lungime. Pentru poliţistul proximist, condiţia fizică este foarte importantă.
Profil.
NĂSCUT
1 septembrie 1977, la Râmnicu Vâlcea
STUDII
Facultatea de Drept, din Râmnicu Vâlcea
EXPERIENŢĂ
Face sport de 14 ani: volei, baschet, fotbal şi atletism
IDEALURI
Să devină cel mai bun poliţist săritor în lungime din ţară până la categoria de 35 de ani.Paul Dan, cel mai bun poliţist săritor în lungime
Gabriel Paul Dan este poliţist de proximitate la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea, fiind unul dintre oamenii care se uită... de la înălţime. Şi asta pentru că are 1,89 metri. Pe când era un pici, încă de la vârsta de şapte ani, juca baschet. Sportiv la Clubul Sportiv Municipal, adolescentul de altădată a reuşit, alături de echipă, să câştige concursuri judeţene dar şi un binemeritat loc doi, la nivel naţional, la Arad. Elev la unul dintre cele mai bune licee din oraş, actualul Colegiu Naţional Mircea cel Bătrân, Gabriel a schimbat baschetul, unde se „desfăşura” ca pivot, cu voleiul, unde juca... „principal”, echipa liceenilor vâlceni din care făcea parte ajungând să câştige şi trei trofee naţionale.
Premiile au constat în „felicitări din abundenţă”
Dornic să se facă poliţist, la examenul de admitere de la Şcoala de la Câmpina a fost cel mai bun sportiv. „Am depăşit toate recordurile de până atunci de la Şcoala respectivă, iar pe timpul şcolarizării am jucat în echipa de volei, cu care am luat locul unu pe ţară”, spune poliţistul. Ajuns la „Intervenţii Rapide”, în Bucureşti, cariera sportivă a poliţistului avea să avea să se îndrepte spre... atletism, unde a obţinut premii de doi şi trei, niciodată locul unu. „Concuram cu sportivi de mare performanţă de la Dinamo, care aveau alte condiţii de pregătire, săli de antenament, antrenori bine pregătiţi”, îşi aminteşte poliţistul. Revenit acasă, cum se spune, la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea, proximistul are acum de acoperit o zonă mare ca întindere. „Bat zilnic cartierul 1 Mai, colonia Nuci, cartierul Petrişor. Colegii mă întreabă cum de mă duc singur în zone foarte periculoase. Păi sigur nu m-ar prinde nimeni, dacă ar fi să o iau la fugă”, spune cu unor poliţistul. În anul 2005 a obţinut locul III la Turneul final de la de atletism de la Cluj, iar un an mai târziu, locul IV la Sfântu Gheorghe la finalele pe Ministerul de Interne. Viaţa de familie, odată cu venirea pe lume a unui băieţel, l-a determinat să renunţe vreme de doi ani la antrenament şi competiţiile sportive. Reîntors la prima dragoste, sportul, poliţistul şi-a reluat antrenamentele şi de câteva zile a câştigat, la Craiova, locul VI la săritura în lungime, la o competiţie pe MAI la care au participat cei mai buni sportivi din ţară poliţişti, pompieri şi jandarmi. „Premiile obţinute n-au fost dintre cele mai consistente, adică am primit felicitări din abundenţă. Aşteptăm primele din partea IPJ şi Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea”, a spus poliţistul care a plecat în cartierele din sudul oraşului, unde nu-l aşteaptă o viaţă tocmai pe roze.
Întrebări şi răspunsuri
Cum de-ai ajuns de la baschet, volei şi fotbal să practici săritura în lungime?
G.P.D. A fost o întâmplare fericită! Pe când lucram la Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti, în trupele de Intervenţie Rapidă m-au remarcat că săream foarte bine pe un picior şi aşa se face că la concursurile Ministerului de Interne am câştigat numai premiile doi şi trei.
Ca să devii cel mai bun săritor ce trebuie să faci!
G.P.D. În primul rând trebuie să te antrenezi foarte mult chiar în prezenţa unui antrenor, ceea ce eu nu am. Când eram foarte tânăr alergam fie în faţa lacului din Nord,, de-a lungul Oltului sau paralel cu calea ferată. Şcoala de Subofiţeri de la Câmpina m-a ajutat foarte mult să-mi menţin forma fizică.
Ce-ţi place
„Sunt şi un împătimit al calculatorului, de unde descarc şi ascult foarte multă muzică. Îmi sunt foarte dragi melodiile anilor 60-70. De două ori pe săptămână joc fotbal cu prietenii, fie pe stradionul de la Hidroelectrica, fie la Şcoala generală nr. 9”.
Ce nu-ţi place
„N-am fost niciodată adeptul omului care să-şi plece urechea la tot felul de bârfe, oamenii care mint sau cei care îşi urmăresc să pună în aplicare doar propriile interese. Sunt foarte multe lucruri meschine în jurul nostru!”