Club pentru pensionare.Cea mai mare mişcare feministă de vârsta a treia la Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supremaţia jucătorilor de table şi şah de la clubul pensionarilor a ajuns la capăt. Peste 50 de doamne de vârsta a treia au propriul club organizat o dată pe săptămână la CAR Pensionari. Mişcarea feministă organizează lansări de carte, colocvii şi recitaluri muzicale.

Vremurile în care cel mai mare Club al Pensionarilor din Râmnicu Vâlcea era monopolizat de bărbaţi au apus de mult. În fieacare joi, în sala lungă şi luminoasă a Clubulul de pe strada Carol I atmosfera se transformă radical. Încă de la prima oră a dimineţii Constantin Rădulescu, administratorul Clubului ştie ce are de făcut. Mesele de table şi sah sunt puse cap la cap iar în jurul lor, sunt aşezate zeci de scaune câteodată şi pe două rânduri. „Numărul participanţilor depinde de tema care se discută. Când se vorbeşte de sănătate, sau doamnele au câte un invitat special sala e arhiplină, se stă şi în picioare", mărturiseşte administratorul Clubului. Într-o clipă, masa mare de biliard, ce tronează în mijlocul sălii e acoperită cu o faţă de masă, devenind astfel un prezidiu numai bun pentru ţinut discursuri inspirate. Doamna Alexandra Drăghici este preşedinta „Clubului AMA" şi ne spune că a fost nevoie de ceva muncă de convingere pentru a-i face pe bărbaţi să accepte că sala Clubului trebuie împărţită şi cu venerabilele doamne. „Am avut noroc cu domnul Răban, preşedintele CAR-ului Pensionarilor, cel care administrează această sală. Propunerea a venit pentru că, şi femeile ieşite la pensie trebuiau să aibă un loc al lor unde să socializeze. Înainte de a primii acordul CAR-ului am făcut destul lobby şi am convins destul de multe pensionare să ni se asocieze", explică preşedinta Clubului AMA. Lobby-ul pensionarei a fost destul de eficient, pentru că a adus clubului feminin dreptul de a utiliza sala şi instalaţia aferentă acesteia, dar şi un număr destul de mare de membri, aproximativ 50 de doamne prezente la evenimentele clubului.


Femeile nu fac discriminări


Spre deosebire de partidele prelungite de table, şah şi biliard ale domnilor ce ocupă în restul săptămânii sala Clubului, activităţie femeilor sunt, spun ele, mai elevate. „ Încercăm să organizăm întâlniri din care fiecare să înveţe ceva. Înveţi la orice vârstă, acesta este motto-ul nostru. Cele mai populare sunt întâlnirile cu medicii. Avem pe doamna doctor Gândăcioiu de la Direcţia de Sănătate Publică ce vine de fiecare dată cînd o solicităm pentru a da sfaturi despre sănătate", spune preşedinţa clubului. Joi, membrele clubului AMA au avut parte de o lansare de carte, un eveniment important în istoria clubului. Din nefericire pentru ele cartea lansată a fost scrisă de un bărbat. Totuşi, ca să demonstreze că doamnele aflate la vârsta a treia nu fac discriminări, întotdeauna permit bărbaţilor să participe la întrunirile lor.


Singurul club al pensionarelor din Oltenia


Preşedintele CARP Vâlcea, Grigore Răban spune că, din toată regiunea Oltenia, Râmnicu Vâlcea este singurul oraş ce se poate mândri cu un club al doamnelor pensionar. „Chiar era nevoie de un asemenea club, iar eu am fost total de acord cu el. Recunosc că la început a fost puţin mai dificil deoarece membrii mai vechi ai clubului au fost refractari la propunerea făcută de doamne. Decizia a fost luată însă în cadrul Consiliului de Administraţie al CAR-ului, iar în câteva luni apele s-au mai liniştit. Mi se pare corect ca şi doamnele să aibă, măcar o dată pe săptămână dreptul la o întâlnire", spune Răban.


Club supravegheat video


Nimeni nu poate spune că la Clubul Pensionarilor nu a ajuns secolul XXI. Sala este dotată cu un sistem performant de supraveghere video, la fel ca în restul imobilului în care îşi desfăşoară activitatea CARP. „Noi am instalat aceste camere atât pentru siguranţa sediului CAR, unde se ştie că se umblă cu sume de bani cât şi pentru sala Clubului. Din biroul meu pot vedea cine şi cu ce se ocupă la Club,pentru că am avut probleme cu cei care se înflăcărează prea tare din cauza jocurilor. De aceea e bine să intervenim rapid şi să calmăm spiritele. Oamenii au înţeles şi s-au obişnuit cu prezenţa camerelor de supraveghere", spune preşedintele Grigore Răban.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite