Deținuții care sunt aproape de eliberare și-au căutat locuri de muncă la Ploiești
0Dornici de compania oamenilor obișnuiți, de un mediu care respiră libertate și de dorința de a munci. Așa s-au prezentat vineri dimineață, la Ploiești, peste 70 de deținuți pentru care autoritățile locale și Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED) au organizat prima bursă a locurilor de muncă pentru persoanele private de libertate.
Bărbați, femei și minori, aduși la bursă cu duba penitenciarului și escortați de gardieni, deținuții aleși pentru a participa la această inițiativă sunt aproape de ispășirea pedepsei. Niciunul nu mai are mai mult de 6 luni de petrecut în închisoare, iar viitorul care se întrevede după gratii este, pentru majoritatea, o mare necunoscută, presărată cu prejudecăți, discriminare și tentația de a cădea în capcana recidivei.
Povești de viață înspăimântătoare
Cu povești impresionante și terifiante, care le întunecă trecutul, deținuții promit că sunt pe calea cea bună. „Am o soție de întreținut, de aceea mă interesează un loc de muncă cât mai repede după ce ies din închisoare. De fapt, nici nu pot spune că am o familie în adevăratul sens al cuvântului, eu sunt la pușcărie, soția mea acasă", ne-a spus Gabriel Merla. Bărbatul a fost condamnat în urmă cu 13 ani pentru omor deosebit de grav, pe când avea doar 20 de ani. „Mai am doar o lună și ceva până voi fi liber. Ceea ce am făcut ca să ajung aici a fost un episod nefericit, o altercație într-un bar. Tot timpul cât am stat închis m-am comportat foarte bine, am muncit și am urmat și un curs de calificare de tâmplar. Pușcăria te îmbătrânește îngrozitor, sper să reușesc să-mi refac viața și să muncesc pentru familia mea", spune deținutul.
Proiect național
La bursă au participat 21 de deținuți din Penitenciarul Ploiești, 18 minori de la Centrul de Reeducare Găești și 30 de femei de la Penitenciarul Târgșor. Locurile de muncă oferite au fost din domenii precum construcţii de maşini, servicii de utilitate publică, confecţii, panificaţie sau construcţii metalice. În cadrul proiectului CRED, peste 4.000 de deţinuţi din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord - Vest, Centru, Sud - Muntenia şi Sud - Est vor fi susţinuţi în procesul de reinserţie socială astfel încât procentul de recidivă să fie cât mai scăzut. „Poate că unii nu se vor angaja imediat, dar vor avea ocazia să afle ce presupune actuala piaţă a muncii. Este foarte important pentru ei să vorbească direct cu angajatorii, să afle care sunt cerinţele acestora, exigenţele unui loc de muncă şi să vadă dacă pot oferi ceea ce se cere", crede Camelia Tancău, preşedintele executiv al CRED.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos: