Ploieşti: Strugurii au căutare la margine de drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Strugurii au căutare la margine de drum
Ploieşti: Strugurii au căutare la margine de drum

Viticultorii particulari din Prahova îşi vând strugurii la stradă ca să poată obţine profit de pe urma producţiei record pe care au obţinut-o anul acesta. Unii dintre ei au angajat oameni cu ziua ca să le adune strugurii din gospodării.

Supraproducţia de struguri de anul acesta îi nelinişteşte pe numeroşi agricultori prahoveni care au cultivată viţă de vie. Ei se tem că nu vor scoate nici un profit anul acesta, pentru că societăţile de vinificaţie din judeţ au obţinut producţii bune de struguri şi spun că nu mai au nevoie de ei.

Este cazul a zeci de locuitori din Valea Călugărească, localitatea renumită pe plan naţional pentru tradiţia în cultivarea şi obţinerea unor soiuri renumite de struguri din care se prepară vin. Oamenii spun că sunt bucuroşi că viţa de vie a rodit bine, dar, pe de altă parte, sunt supăraţi că nu au ce face cu atâţia struguri. Unii nici măcar nu au mână de lucru pentru recoltarea acestora.

“În fiecare mergeam şi strîngeam cu familia şi cu rudele apropiate. Le dădeam şi lor struguri sau vin şi rezolvam problema. Acum sunt atât de mulţi struguri încât nu avem cu cine să-I strângem. Că doar nu o să dormim în vie, cu cortul, ca să muncim toată ziua”, a spus Ion Duţă, un localnic din Valea Călugărească.

Un vecin de-al său, Dan Sică, crede că a găsit cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei mâinii de lucru. A angajat cu ziua oameni care nu aveau un loc de muncă. “Eu le dau bani sau produse, iar ei lucrează în vie, adună struguri. Nu de alta, dar dacă nu procedam aşa riscam să  se strice toate roadele muncii mele”, a spus acesta.

Cer ajutor la stat
Zeci de agricultori prahoveni care deţin suprafeţe întise cultivate cu viţă de vie au venit, în ultima săptămână, la Direcţia Agricolă din Ploieşti, să ceară ajutor ca să-şi poată vinde strugurii.

Fermierii spun că sunt nevoiţi să iasă la porţile gospodăriilor, în stradă, să-şi vândă marfa, ca să nu iasă în pierdere. “Ne mai vindem strugurii la poartă ca să scoatem un ban. Se mai opreşte câte un om cu maşina şi cumpără. Avem soiuri bune, de vin Fetească Regală, dar şi pentru masă”, a spus Iulian Mihai, viticultor din Valea Călugărească.

Preţuri negociabile la struguri

În Prahova, există peste 7500 de hectare cultivate cu viţă de vie. Aproape jumătate se află în gospodăriile particulare. Un kilogram de struguri, cumpărat direct de la producătorii particulari, costă între 1,2 lei şi 3 lei, iar un litru de tulburel ajunge la 4 lei.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite