Ploieşti: Nina Grigore descoperă istoria judeţului Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Nina Grigore descoperă istoria judeţului Prahova
Ploieşti: Nina Grigore descoperă istoria judeţului Prahova

Este singurul specialist în Evul Mediu din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova şi a descoperit la Gherghiţa fosta reşedinţă a lui Mihai Viteazul şi a tatălui său.  

S-a angajat la Muzeul de Istorie după terminarea facultăţii şi a participat la realizarea tematicii de istorie medievală a muzeului. Studiul pe şantiere l-a început în 1977, la Şirna, sub conducerea ştiinţifică a profesorului universitar Ştefan Olteanu, unde a lucrat până în 1994, cercetările de aici concretizându-se printr-o monografie publicată în 2007. După aceea, a lucrat pe şantierul arheologic din Ploieşti, pe strada Mihai Bravu, unde se afla o biserică în ruină menţionată în documente ca fiind locul bisericii Sfântul Nicolae Vechi unde Mihai Viteazul a avut tabăra militară.

“În urma investigaţiilor arheologice efectuate între 1986-1990, am descoperit fundaţiile unei biserici de secol XVII, dar aşezată pe o altă construcţie mai veche şi s-a dovedit că este într-adevăr fundaţia construită în timpul lui Mihai Viteazul. Până în 1990 s-a restaurat edificiul cultural şi acum este biserică în circuitul ortodox”, spune Nina Grigore.
Printre cele mai importante descoperiri ale sale s-au numărat cele de la Şirna, unde au fost descoperite locuinţe din mileniul I, secolele I-X, cu un inventar foarte bogat constând în ceramică, vase folosite în uzul casnic al localnicilor din acea perioadă şi un număr foarte mare de fibule din bronz. Între 1994 şi 1998, a lucrat pe şantierul de la Târgşorul Vechi.


“În punctul Biserica albă am făcut investigaţii în naos şi chiar sub actuala fundaţie a bisericii am descoperit o necropolă şi în interiorul acesteia fragmente ceramice, dar şi un inel din aur ce a aparţinut probabil unei personalităţi care a slujit sau a fost înmormântată în biserică”, povesteşte Nina Grigore. Vestigiile descoperite sunt expuse în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi sunt valorificate prin comunicările ştiinţifice anuale şi prin monografiile oraşelor în care sunt descoperite.

A descoperit reşedinţa lui Pătraşcu cel Bun
Însă,  cea mai răsunătoare descoperire a arheologului este cea de la Gherghiţa.

“Am descoperit la Gherghiţa vestigiile unei fundaţii din a doua jumătate a secolului XVI şi care coincid cu prezenţa lui Pătraşcu cel Bun în Gherghiţa între 1554 – 1555. După dispariţia lui Pătraşcu, totul a fost dărâmat dar, la 1596, Mihai Viteazul restaurează complexul tatălui său pe o arie mai mare.

Acesta venea aici cu scaunul domnesc, cu dregătorii şi cu pârgarii pentru a judeca pricinile care aveau loc între săteni la vremea respectivă”, spune Nina Grigore. Săpăturile arheologice la Gherghiţa vor continua şi anul viitor, iar vestigiile descoperite vor fi propuse spre restaurare într-un proiect viitor.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt criteriile după care începeţi cercetările într-o anumită zonă?
La Gheghiţa, ni s-a spus de către un localnic, Bebe Nicolescu,  că ştie de la tatăl său că tradiţia menţiona în zonă existenţa unei case foarte mare a lui Mihai Viteazul. Am trasat un şanţ de control şi după aceea, am extins, în 2000-2001, verificările. 

Câte persoane lucrează pe un şantier arheologic?
De obicei cât mai mulţi oameni ar trebui să lucreze, cel puţin zece, dar noi am lucrat cu patru-cinci pentru că nu există forţă de muncă. Oameni vor foarte mulţi bani şi nu avem de unde să le dăm cât ne cer.

Este grea această meserie?
Orice cercetare este grea când este vorba de stat în soare, în ploaie pentru că nu poţi să pleci până nu salvezi tot ce e de salvat, te scoli de de dimineaţă şi te întorci seara târziu. Însă, dacă faci cu pasiune această meserie nu este grea.

Ce-i place
“Îmi place în primul rând să citesc, merg la expoziţii de artă, la muzee în mod deosebit şi mă interesează arta. Am multe albume de artă în bibliotecă”.

Ce nu-i place
“Nu-mi place să pierd timpul fără să-l fructific citind. Nu-mi place să îmi petrec timpul bârfind sau să fac altceva în loc să fac un lucru util pentru mine sau alţii din jurul meu”.

PROFIL
Născută: 12 noiembrie 1945, Valea Călugărească
Studii: Facultatea de Istorie – Universitatea Bucureşti
Familie: Văduvă


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite