Lucrări neterminate în peste 100 de şcoli şi grădiniţe argeşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de şcolari şi preşcolari sunt prinşi la mijloc în războiul politic dintre Guvern şi Consiliul Judeţean Argeş. Cu nici o lună înainte de începerea anului şcolar, 11 grădiniţe şi 106 şcoli din Argeş aşteaptă tranşele de bani restante, promise de Guvern, pentru finalizarea lucrărilor începute în urmă cu mai bine de doi ani.

Prin 2008 piteştenii care locuiau  în carterul Eremia Grigorescu nu le venea a crede ochilor că-n ţara asta se mai mişcă lucrurile. La Şcoala generală nr. 10 începea construcţia unei grădiniţe moderne, cu 130 de locuri, la standarde europene, aşa cum picii din zonă, înghesuiţi în cele două clădiri naţionalizate care funcţionau ca unităţi de învăţământ preşcolar, nu mai văzuseră niciodată. A trecut un an şi abia s-a turnat fundaţia, dar părinţii n-au disperat. Părinţii şi-au zis că poate, poate, în 2010 puştii lor vor fi mutaţi în noua clădire.N-a fost să fire!  A mai trecut un an şi grădiniţa tot neterminată e! Copiii care în 2008 erau la grupa mică, pleacă, peste trei săptămâni, la şcolă. Nu le mai trebuie grădiniţă! Rămân să viseze la ea cei care în 2008 nici nu se născuseră!


“De anul trecut mă tot interesez când se deschide noua grădiniţă. Am sunat şi pe la inspectorat şi mi s-a spus că, poate, anul acesta. Am vrut să-l înscriu pe băieţelul meu cel mic, aici, că e aproape de bloc, nu ca celelalte două grădiniţe, dar m-am lăsat păgubaşă când am văzut, la încerputul verii, că nici parterul nu e gata! Până la urmă m-am orientat către Centru.”, spune a Daniela Spridon, mama a doi copii.


Doar un sfert din bani au fost alocaţi

Valoarea iniţială a proiectului, de 1,8 milioane de lei, a fost recalculată, ajungându-se la 2,6 milioane de lei. Banii au venit cu “ţârâita” iar din 2010 nu s-a mai alocat niciun leu.


“În total, până acum, s-au primi 696.000 de lei. S-a realizat parterul, la roşu, şi au fost montate instalaţiile. Acum avem nevoie de bani ca să continuăm cu etajul. Noi am trimis, periodic, situaţii la inspectoratul şcolar, însă din semestrul II al anului 2010, n-au mai venit bani.”,explică Eugenia Zichil, contabil şef la Centrul Bugetar Zinca Golescu, de care aparţine viitoarea grădiniţă.


Bani de la Guvern n-au venit nici pentru finalizarea grădiniţei de la şcoala nr 2 din Piteşti. “Este vorba de o lucrare cu dublă finanţare: de la Municipalitate şi de la Gvern. Noi am asigurat partea noastră, însă fondurile de la ei se lasă aşteptate. Probabil, în toamnă, vom da drumul la grădiniţă, dar numai la etaj.”, spune  Dan Teodorescu, Directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală, din cadrul Primăriei Piteşti.

În aceeaşi situaţie se află şi Grădiniţele de la Bascov, Teiu, Mioveni sau Topoloveni iar lista poate continua cu alte unităţi se învăţământ preşcolar, şcoli şi licee. În total, 117 din cele160 de unităţi de învăţământ argeşene, în care au fost începute lucrări )de construcţie sau reabilitare).


Reabilitarea şcolilor, doar pe hârtie

Pe lângă grădiniţe,106 şcoli şi licee din judeţ riscă să înceapă noul an de învăţământ cu lucrările neterminate.
Cel mai sugestiv exemplu este cel al reabilitării  campusului Colegiului Dimitrie Dima din Piteşti, o lucarea de 11.000.000 de lei, începută în urmă cu aproape trei ani, pentru continuarea căreia Ministerul Învăţământului a “uitat” să mai aloce bani. Într-unul din cămine a mai rămas de reabilitat un etaj iar la celălat, muncitorii nici măcar n-au ajuns.


“Este vorba de o lucrare de reabilitare a campusului, care s-a executat doar în proporţie de 20-25%. Elevii se vor descurca şi anul acesta cum pot, prin spaţiile care seamănă mai mult cu un şantier”, spune Dan Teodorescu..


Şi lista e lungă.
“La Dragoslavele, de exemplu, şcoala stă să cadă. S-au cheltuit 11 miliarde dar ar mai fi nevoie de vreo 7 ca lucrările să fie terminate. Copiii învață prin dispensare pentru că nu s-au mai găsit fonduri, timp în care s-au făcut baze sportive.”, explică, Constantin Nicolescu, președintele Consiliului Județean Argeș, sugerând că lucrurile se mișcă greu pentru că alocarea banilor pentru reabilitarea școlilor s-ar fi făcut după criterii politice și nu după necesități.


„La Ciofrângen, Inspectoratul Școlar a făcut în așa fel încât să blocheze conturile şi să direcționeze banii către alte școli.”, precizează președintele Consiliului Județean Argeș, care apunctat o situaţie similar şi la Arefu.


Conducerea Inspectoratului Școlar Judţean Argeș spune că declarațiile lui Constantin Nicolescu sunt doar o propagandă politică.
„Atacurile acestea sunt principala temă politică în perioada de dinaintea campaniei electorale. Reabilitarea școlilor este și o problemă ce ține de comunitatea locală. La Ciofrângeni nu am putut să-i ajut pentru că nu aveam bază legală şi ar fi însemnat să încalc legea. Banii veniseră pe cheltuieli de capital şi Nicolescu a vrut să mă forţeze să-i dau la primărie, dar era ilegal. Oricum, ulterior, au fost alocate fonduri!”, a declarat Gabriel Bratu, inspectoru general al ISJ Argeș.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite