Zece copii din Argeş, transportaţi în stare gravă la Bucureşti. Parchetul a deschis dosar penal pentru moartea unei fetiţe de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Autorităţile din Argeş sunt în alertă după ce un copil a murit şi alţi 10 au ajuns la Spitalul „Marie Courie” din Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Instituţia Prefectului Argeş a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar în cazul copilului care a decedat după ce a fost trimis în Capitală a fost deschis dosar penal.

Diana Maria Oncescu ar fi împlinit luna aceasta un an. Micuţa s-a stins, săptămâna trecută, la Spitalul „Marie Courie” din Bucureşti unde a fost trasferată după ce medicii de la Piteşti au consultat-o a doua oară. Părinţii, domiciliaţi în Topoloveni, s-au prezentat cu fetiţa la spital când au constatat că micuţa are diaree. După perfuzii, starea fetiţei părea că s-a ameliorat, iar copila a fost externată. Ajunsă acasă, a început să se simtă din nou rău, iar medicii de la Piteşti au trimis-o în Capitală, unde a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic (SHU). La scurt timp, copila a murit.  

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au dechis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Ulterior, alţi 10 copii cu vârste între 7 luni şi doi ani din Argeş au ajuns în stare gravă la Spitalul „Marie Courie” cu acelaşi simptome, pentru dializare.

 Deocamdată nu este b vorba despre o epidemie, însă DSP Argeş a deschis o ancheta epidemiologică pentru a se stabili sursele infectiei.

(SHU) este cea mai frecventă cauză de insuficienţă renală acută la copiii cu vârste între 7 luni şi 6 ani şi poate fi sau nu asociat cu boala diareică.

Majoritatea cazurilor asociate cu boala diareică sunt precedate de o infecţie enterică cu Escherichia Coli (E-coli), care se găseşte în tractul intestinal al animalelor domestice, iar transmiterea se realizează prin intermediul produselor de carne nepreparate termic corespunzător şi al laptelui nepasteurizat, dar poate fi contactată şi altfel, spre exemplu ca urmare a scăldatului în ape contaminate. 

De vină pentru acest sindrom pot fi însă şi alti agenţi etiologici bacterieni (Shigella, Salmonella, Campylobacter, Bartonella şi Streptococcus pneumoniae) sau virali (influenza, varicela, Coxsackie, Echo, Epstein-Barr, HIV).

Cauza infecţiilor de la Piteşti, cel mai probabil, bacteria E-coli

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş spune că în majoritatea micuţilor trimişi de la Piteşti, la spitalul din Capitală, responsabilă de declanşarea sindromului este bacteria E-coli. 

La secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti sunt internaţi alţi 4 copii diagnosticaţi cu boala diareică acută. Managerul Spitalului, Dan Olariu, precizează însă că, la 3 dintre cei 4 copii internaţi aici, boala diareică acută a fost declanşată de rotavirus.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite