Cum pregăteşti cataplasmele cu muguri de brad. Problemele de sănătate în care sunt utile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoscuţi pentru efectele lor antiseptice, antinevrotice, antiinflamatoare, sedative, astringente, diuretice, cicatrizante, antireumatice, antidiareice şi vitaminizante, mugurii de brad au indicaţii terapeutice nu doar în uz intern, sub formă siropurilor şi infuziilor, ci şi în uz extern.

Suntem încă în sezonul mugurilor de brad, pentru că perioada de recoltare, care începe în prima jumătate a lunii mai,  se întinde şi în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane.

Trebuie precizat, de la început, că, în scop medicinal, se utilizează mugurii foliari care conţin în concentraţii ideale, uleiuri volatile (0,20 – 0,30 %), rezine, clorofilă şi caroteni, substanţe active cu cu efecte terapeutice interne şi externe recunoscute de sute de ani, ştiut fiind că ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii si la stimularea sistemului imunitar şi ameliorarea durerilor.

Una dintre cele mai vechi forme de utilizare în uz extern este cea a cataplasmelor calde din muguri de brad, apreciate în fitoterapie mai ales pentru efectele lor antiinflamatoare.

Iată cum putem prepară o  astfel de cataplasmă

"Opărim cu apă clocotită mugurii de brad, apoi îi infăşurăm cât sunt încă fierbinţi (la limita suportabilităţii) în tifon şi aplicăm pe locul dureros. Deasupra, punem o bucată de material textil foarte călduros (sau nailon). Ţinem pe zona dureroasă a corpului vreme de 30-40 de minute, după care se îndepartăm, iar locul tratat va fi ţinut la căldură vreme de încă 10-15 minute", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro

Cataplasmele calde de brad sunt recomandate mai ales pentru calmarea durerilor reumatice. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite