Cum devii salvator montan: „Nu învăţăm pe nimeni să schieze sau să se caţere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Salvamont România - Dispeceratul Naţional Salvamont
Foto: Salvamont România - Dispeceratul Naţional Salvamont

În perioada 4 - 19 septembrie, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi se desfăşoară sesiunile de Evaluare Naţională Salvamont, nivelul aspiranţi, debutanţi şi avansaţi şi sesiunea de vară a examenelor de atestare şi reatestare în profesia de salvator montan, profesie reglementată la nivel european.

La aceste etape de evaluare organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, participa 74 de cursanţi din judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj – Vladeasa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Neamţ, Prahova – Sinaia, Sibiu şi Vrancea iar la atestare şi reatestare iau parte 30 de cursanţi din majoritatea structurilor Salvamont din România.

România are una dintre cel mai bine cotate la nivel european şcoli de salvare montană, cu o programă de pregătire ce este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de Salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră de cel mai înalt grad.
 

Există o strânsă colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al M.A.I. şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cei care asigură lectorii pentru modulul medical şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero.

O meserie care nu e pentru oricine 

Meseria de salvator montan nu e una pe care poţi să spui că o începi de la zero.

“Salvamontul salvează pe munte. Noi nu facem tabere pentru copii, nu învăţăm pe nimeni să schieze sau să se caţere. Multora le explicăm că trebuie să aibă deja ABC-ul: cei care vin aici trebuie să aibă deja o experienţă destul de serioasă. Pentru că dacă n-o ai, înseamnă că cineva trebuie să-şi asume să-ţi crească ţie nivelul de pregătire, astfel încât să ajungi la acel standard de la care poţi spune că poţi fi trimis la şcolile SALVAMONT”, explică, pentru „Adevărul”, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

“Merge inclusiv la acţiuni de salvare, care au loc în condiţii foarte grele” 

Un ciclu pentru a accede la meseria de salvator montan se desfăşoară, oficial, pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la cel puţin 360 de ore de pregătire într-un centru de pregătire judeţean sau regional acreditat, urmate de patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” şi “avansat”.  

“Partea finală se numeşte evaluare naţională. Acolo se şi învaţă foarte mult, dar se vede mai ales ceea ce au învăţat oamenii în cele minimum 360 de ore pe care trebuie să le parcurgă în centrele de formare de origine (Argeşul e centru de formare local). Recomandarea de la centrul de formare local e o garanţie că au învăţat nivelul minim pentru a fi primit în şcoală. Încă o condiţie este să parcurgi orele acestea în minimum  doi ani. În felul acesta ne asigurăm că nu este un impuls de moment, după ce a văzut un film, ca să realizeze apoi că nu e exact ceea ce îşi doreşte. În aceşti doi ani de zile trece prin diverse situaţii, merge inclusiv la acţiuni de salvare, care au loc în condiţii foarte grele... Uşor, uşor îi testezi rezistenţa la rupere”, mai spune, pentru "Adevărul", Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

“Dacă a luat evalările pe frumuseţe, poate mor eu”

La finalul acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. 

   

“Sunt şi cursanţi care nu reuşec să treacă de evaluarea acesta, oameni care sunt trimişi acasă şi vin în anul următor. Deci trebuie să îndeplinească un nivel minim. E un sistem bine pus la punct. Ne şcolim noi între noi, pentru că noi suntem formatori pentru meseria de salvatori montani şi avem un sistem strict. Fiecare a auzit vorbe de genul: << Lasă, mă, că e ca-n România, diploma o cumperi!>>. Nu este adevărat. Poate omul ăla ajunge într-o acţiune cu mine şi dacă a luat evaluările pe frumuseţe, poate mor eu. Sunt chestii grave, pentru că la multe dintre acţiunile noastre sunt momente în care, efectiv, ne lăsăm viaţa în mâna celuilalt: când ne asigură să intrăm într-un perete, când stă cu ochii pe noi şi intrăm într-o zonă de avalanşă... E o meserie serioasă şi atunci şi calificarea trebuie să fie una serioasă”, mai spune, pentru “Adevărul”, Ion Sănduloiu.

"În felul acesta ştim cu cine avem de-a face”

Trebuie precizat totuşi că cei care trec de această evaluare naţională nu devin automat angajaţi ai Salvamont. 

“Capătă meseria de salvatori montani. Apoi, în funcţie de posturile care apar, ei pot candida să se angajeze, dar 99% devin mai întâi voluntari. Noi preferăm să avem voluntari cu activitate mai lungă printre cei care vin să candieze la posturile de angajat Salvamont, pentru că în felul acesta ştim cu cine avem de-a face”, mai spune Ion Sănduloiu

Salvatorii montani sunt – potrivit cadrului legislativ naţional – singurele persoane abilitate legal şi deţinătoare ale competenţele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

“Cei care suntem angajaţi şi o mică parte din voluntari suntem şi paramedici”, explică Ion Sănduloiu. 

Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont, în cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal operativ de intervenţie, pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenţie un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, 300 de salvatori montani angajaţi, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca. 350 de salvatori aspiranţi şi debutanţi se află în diverse etape de formare profesională.

“Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanenţă, o resursă umană, suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane”, scrie pe pagina Salvamont România – Dispeceratul Naţional Salvamont.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Tânărul ţambalist care s-a duelat cu Ovidiu Lipan Ţăndărică. A obţinut de trei ori Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică: "Mă simt într-o altă lume" 

Încălzirea climei favorizează răspândirea unor insecte dăunătoare plantelor. După Tigrul platanului, vine musculiţa cu fierăstrău

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite