Ce trebuie făcut împotriva vecinilor care nu respectă programul de linişte. Reglementările pregătite în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice vine cu sancţiunui mai aspre pentru cei care-şi deranjează constant vecinii, dar asta nu înseamnă că acum nu există pârghii pentru a-i opri pe cei care tulbură liniştea locatarilor.

Legea nr. 61/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 96/2014, prevede sancţiuni explicite pentru tulburărarea liniştii locuitorilor/ locatarilor. Amenzile pornesc de la 200 de lei şi ajung până la 1.500 de lei.

Situaţiile în care poţi cere intervenţie specializată sunt:

1. Tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, sancţionată, deocamdată, doar cu amendă de la 200 la 1000 de lei;

2. Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora, sancţionată cu amendă de la 500 la 1500 de lei;

3 Organizarea de petreceri private şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sancţionată cu acelaşi nivel de amendă, de la 500 la 1500 de lei.

Cât despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, adoptat, luna aceasta în Parlament şi trimis spre promulgare, la Preşedinţie, acesta vine cu noutăţi interesante pe speţele amintite. 

Spre exemplu, repetarea anumitor contravenţii într-un interval de 24 de ore de la constatarea de către Poliţie a primei fapte va duce la amenzi mai mari pentru făptuitor. 

Mai exact, pentru cei care-şi deranjează în mod repetat vecinii în 24 de ore, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Alternativ, pot fi obligaţi la prestarea a  50-100 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În al doilea caz, cel privind  tulburarea  liniştii vecinilor, dacă poliţistul e chemat şi constată repetarea aceloraşi  fapte pe care le-a sancţionat în ultimele 24 de ore, va putea aplica amenzi de la 2.000 la 3.000 de lei, sau va obliga contraveninentul să presteze între 70 şi 120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Modificările cuprinse în proiect, valabile după publicarea legii în Monitorul Oficial, se referă şi la petrecerile private zgomotoase, pentru care amenzile n-au depăşit până acum 1.500 de. Potrivit noii legi, amenda dată în primă fază va fi mult mai mare, între 2.000 şi 3.000 de lei, iar dacă agentul constataor e nevoit să intervină din nou în termen de 24 de ore şi constată că aceeaşi persoană continuă să-şi deranjeze vecinii, poate aplica o amendă şi mai mare, între 3.000 şi 6.000 de lei (sau poate obliga la prestarea de muncă în folosul comunităţii (între 100 şi 150 de ore). 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite