Şoferii fac cozi la asigurări pentru accidentele uşoare
0Cât aşteaptă unii îşi pun la punct şi minciunile încercâd să fraudeze compania. Atunci când îşi lovesc maşina uşor, nu există victime şi automobilul încă se mai deplasează de bună voie, primul drum îl fac la societatea de asigurări pentru a-şi face dosarul de daune.
În Piteşti există trei centre ale asigurărilor unde şoferii îşi pot face dosarul de daune: Ardaf, Asirom şi Omniasig. Totuşi, şoferii scapă mai repede, nu mai stau la cozi câte patru ore aşa cum se întâmpla când toate accidentările uşoare ajugeau la Poliţia Rutieră.
Centrele de daune au de lucru mereu
De când cu vremea alunecoasă, cu gerul şi poleiul de afară, centrele de daune de la asigurări au mai mult de lucru. Evaluatorii au de lucru cât e ziua de lungă. Dacă omul vine cu toate actele şi lucrurile sunt simple, adică nu există suspiciuni, un dosar se finalizează cam în 20 de minute. Dacă există vreun dubiu cum că şoferul ar minţi, este chemat să dea declaraţii şi celălalt şofer implicat în tamponare.
„Media, la minecel puţin, este de 10, 15 accidente uşoare pe zi. Noi trimitem un om pentru daune şi la Curtea de Argeş şi Câmpulung, o zi pe săptămână, dacă sunt solicitări acolo”, spune Claudiu Ghebaru, inspector de daune la Ardaf Piteşti. La uşile birourilor de daune sunt mai mereu şoferi care au păţit-o într-un fel sau altul. Alţii stau pe afară şi discută cu inspectorii care fotografiază maşina şi evaluează loviturile.
„A lovit soţia maşina, l-a lovit pe unul din spate şi a stricat bara mai mult. Acum o evaluează inspectorii să vadă dacă e ceva stricat prin interior, pe la motor. „, spune paul, 48 de ani, aflta în faţa centrelor de daune din Războieni.
Mulţi mint pentru a păcăli asigurările
Dacă tot au de stat un pic pe la coadă pe la asigurări, mai mult sau mai puţin, în funcţie de noroc, unii şoferi neatenţi îşi pun la punct şi minciunile în declaraţii. Unii mint pentru a li plăti asigurarea o daună pe care în mod normal ar trebui s-o repare pe banii lui, sau mint pentru că se tem că inspectorul de la daune le-ar putea lua permisul. „Din 10 cât vin la mine zilni, cam doi mă mint. Ceei mai mulţi cred că dacă aflu eu adevărul, le iau permisul, de asta minte, dar sunt şi tentative de fraudare. Pe unii îi prindem cu dovezi, pe alţii, chiar dacă ştim că mint, nu putem dovedi”, spune Claudiu Ghebaru.
Trei maşini lovite de ţurţuri
Şi dacă tot trebuie pietonii să-şi ferească pielea de ţurţuri, ar fi înţelep să facă şi şoferii acelaşi lucru atunci când îşi parchează maşina. S-ar putea să o găsească lovită sau cu geamul spart şi la plecare "făptaşul" să fi spucat să se şi topească. În ultyimele zile, în Piteşti, numai la o singură companie de asigurări, au venit trei asemnea şoferi cu maşin avariată de ţurţuri. „Noi am avut vreo trei asemena cazuri, majoritatea cu parbrizul crăpat de vreo bucată de gheaţă care a căzut de pe vreo clădire sau de un ţuţure uriaş.”, spune Claudiu Ghebaru.