Piteşti: Nicolae Bănică, O jumătate de secol alături de păpuşi
0Piteşteanul împlineşte, peste câteva zile, 50 de ani pe scena Teatrului de păpuşi „Aşchiuţă“, unde a lucrat atât ca actor cât şi ca regizor artistic.
Nicolae a învăţat din copilărie să mânuiască păpuşile, iar de talentul său artistic s-au bucurat atunci, ca şi acum, copii de toate vârstele.
,, Puneam un cearceaf pe sârmă şi le ofeream prietenilor spectacole pe cinste. Creştea inima în mine atunci când îi vedeam râzând. Dumnezeu m-a dăruit cu talent iar asta m-a ajutat enorm pentru că teatrul nu se poate face fără talent şi pasiune, fără să crezi în ceea ce faci“, povesteşte actorul. El mai spune că părinţii şi-ar fi dorit altă carieră pentru el, dar asta nu l-a împiedicat să-şi urmeze visul.
„Chiar dacă părinţii ar fi vrut să mă vadă inginer silvic, eu am ales să urmez Şcoala Populară de Arte, pe lângă Şcoala medie Tehnică de Comerţ pe care deja o absolvisem“, mai povesteşte Nicolae.
El a fost atras la începutul activităţii sale ca actor de teatrul de dramă, unde a interpretat mai multe roluri în diferite spectacole. ,,Când am ajuns la Teatrul «Alexandru Davila» speram să intru la proză sau la estradă, dar frumuseţea specificului teatrului pentru copii m-a făcut să rămân definitiv la secţia de păpuşi“, mai spune actorul. După numai 6 luni de activitate în cadrul secţiei de păpuşi a ajuns să interpreteze primul rol principal în spectacolul „Omul care şi-a vândut inima“.
„Un om cu potenţial artistic deosebit“
Angajarea sa prin concurs la 15 septembrie 1959 a fost un câştig pentru Teatrul „Aşchiuţă“.
„Timp de 50 de ani, Nicolae Bănică a însemnat şi va înseamna în continuare în viaţa de zi cu zi a Teatrului «Aşchiuţă» mult, foarte mult. Nicolae Bănică este un om cu potenţial artistic deosebit, un om dintre noi care trăieşte numai şi numai pentru a-i bucura pe copii, pentru a le dărui plăcerea de a-şi trăi inocenţa şi de a se bucura de viaţă“, spune directorul Teatrului „Alexandru Davila“, Sebastian Tudor.
Pentru activitatea deosebită ca actor şi pentru ideile novatoare pe care le-a aplicat în calitate de asistent de regie artistică la montarea unor spectacole, Nicolae a fost numit pe 11 martie 1984 şef al Teatrului „Aşchiuţă“, pe care îl conduce şi în prezent.
“Sunt 25 de ani de când este implicat direct în bunul mers al destinului acestei secţii fără a neglija actoria şi regia artistică, realizând, în paralel, roluri deosebite, dintre care majoritatea principale, sau regizând spectacole apreciate de publicul spectator“, mai spune, despre Nicolae Bănică, Sebastian Tudor.
A jucat în peste 250 de piese
În cei 50 de ani de activitate la „Aşchiuţă“, Nicolae Bănică a jucat în peste 250 de piese de teatru. În plus, a regizat 50 de piese care au ţinut afişul multor stagiuni la rând.
El A lucrat cu zeci de trupe de amatori pentru care a scris şi scenariile spectacolelor, atât în judeţ cât şi în ţară. Totodată, a scris şi a regizat spectacole pentru mai multe case de cultură din judeţ şi din afara judeţului şi chiar a regizat un spectacol în limba franceză. De asemenea, a însoţit una dintre trupele alături de care a lucrat într-un turneu în Belgia, unde a fost primit cu multă căldură de public.
Întrebări şi răspunsuri:
Care este cea mai mare satisfacţie pe care va adus-o activitatea la Teatrul „Aşchiuţă“?
Bucuria mea cea mai mare este atunci când îi văd pe copii zâmbind, atunci când urcă pe scenă să vadă cu ochişorii lor că suntem vii, reali, în carne şi oase.
Care este secretul succesului dumneavoastră?
Munca, dăruirea, pasiunea. Teatrul nu se poate face fără aşa ceva!
Ce-i place
„Îmi place oraşul Piteşti. Îl ador şi nu l-aş părăsi pentru nimic în lume. Mi s-au făcut tot felul de oferte tentante, dar niciodată nu m-am gândit să plec de aici“, recunoaşte actorul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, mai ales cea din politică, şi nici făţărnicia. Şi ar mai fi ceva ce nu-mi place: manelele“, mai spune Nicolae.
Profil:
Născut: 30 noiembrie 1934
Familie: Este căsatorit, are un copil şi un nepot
Studii: Şcoala Medie Tehnică de Comerţ şi Şcoala Populară de Arte din Piteşti