VIDEO Record naţional la flotări: Un romaşcan a realizat 1500 de flotări în 42 de minute şi 20 de secunde
0
Dan Stănescu (43 de ani) din oraşul Roman, judeţul Neamţ a doborât recordul realizat până în prezent în România la flotări
Bărbatul nu este sportiv de performanţă, dar recunoaşte că a fost atras de sport încă de mic. “Sportul m-a atras din copilărie. Pe timpul vechiului regim toţi copiii mergeau la activităţi sportive. Aproape doi ani am făcut orientare turistică, după care am făcut lupte greco-romane aceeaşi perioadă de timp”, mărturiseşte Dan Stănescu.
Pentru reuşite la lupte erau necesare multe antrenamente de forţă. “Dintre toate exerciţiile am rămas fidel flotărilor, pentru că nu implică spaţiu şi nici investiţii majore. Sunt foarte recomandate pentru că se lucrează cu greutatea corpului”, a spus romaşcanul.
Face 1000 de flotări pe noapte, sub cerul liber
Dan Stănescu susţine că este atras de un concept nou de fitness urban, care a luat amploare şi la noi. “Îmi place să fac sport în aer liber pentru că oxigenarea este mai bună. Acest lucru este recomandat şi persoanelor care au fobii la spaţii închise”.
De 15 ani, romaşcanul s-a axat numai pe flotări şi de aproximativ 10 ani a început să facă minim 1000 de flotări pe noapte. “Iniţial am început cu serii de 15-20 de flotări. Acum realizez şi serii de 200. Ca-n orice sistem piramidal, cu cât înaintezi, atingi perfecţiunea. Lucrez noaptea şi în timpul serviciului, când nu aveam activitate, pentru a mă menţine treaz, făceam mişcare în curtea firmei. Aşa a început totul”, povesteşte campionul.
Dorinţa de a doborî recordul naţional la flotări s-a întipărit în mintea romaşcanului după ce l-a văzut la televizor pe cel care deţinea recordul înaintea lui. “Adrian Petre, un jandarm de 36 de ani din Cluj, dublu campion mondial la Sambo şi vicecampion european la Judo a realizat 1419 flotări în 49 de minute. Colegul meu de antrenament, Sorin Jitaru Ichimuş, mi-a lansat provocarea să verificăm dacă şi eu pot să fac acelaşi număr de flotări în aceeaşi perioadă de timp. Pentru concurs m-am antrenat exclusiv la sală, cu o pregătire temeinică pe latura cardio, pentru că la sală există o dotare care facilitează sportul de performanţă”, spune bărbatul.
Pentru concurs romaşcanul a fost nevoit să facă nişte schimbări în modul de execuţie al flotărilor. “Pentru a depăşi recordul trebuia să fac flotările în condiţii similare cu ceilalţi doi participanţi. Până atunci eu făceam flotările în pumni, într-o noapte. Am fost nevoit să le fac în palme, într-un timp relativ scurt, cu şapca la piept. Ca şi element de siguranţă am pus la picioare o cutiuţă, pentru a arăta că nu-mi cedează genunchii. A fost ceva autoimpus”, afirmă Dan Stănescu.
În decursul celor 14 zile de pregătire pentru concurs, romaşcanul a doborât recordul de şase ori. “În toată perioada am fost susţinut de soţia mea, de fiica mea de 14 ani şi de doamna Maria Neculai şi soţul ei Marius, care mi-au asigurat susţinerea tehnică. Motivaţia mea a fost şi va rămâne un semnal pentru tineri să facă mişcare. Am doborât recordul la numărul de flotări şi la timp, făcând 1500 de flotări în 42 de minute şi 50 de secunde”, conchide noul campion naţional la flotări.