Primar obligat să stingă lumina pe uliţă, la reclamaţia unui cablist: „Dacă opresc iluminatul public, ies tensiuni sociale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Timişeşti, Vasile Mărculeţ a fost notificat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii să întrerupă iluminatul public din cauza lămpilor neconforme. Cazul a apărut după plângerea unui operator de cablu care a reclamat probleme în transmisia semnalului tv.

Peste 4.000 de locuitori ai comunei Timişeşti, din Neamţ, riscă să caute drumul spre casă pe orbecăite dacă primăria va decide să întrerupă iluminatul public. Măsura ar trebui pusă în aplicare de administraţia locală la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Instituţia a verificat zilele trecute o reclamaţie a unui operator de cablu tv din Timişeşti, care s-a plâns că îi este afectat semnalul, iar rezultatul a arătat că perturbaţiile provin de la ledurile montate pe stâlpii de iluminat public.

„Pe baza multiplelor măsurători, efectuate de către inspectori şi a verificărilor tehnice realizate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică de la Craiova, s-a demonstrat că perturbaţiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu leduri montate în sistemul de iluminat public. Corpurile de iluminat nu respectau cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică, iar perturbaţiile generate de reţeaua de iluminat public depăşeau limitele maxime în vigoare şi afectau, astfel, buna funcţionare a reţelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale”, au precizat cei de la ANCOM.

Modernizare cu bucluc

În comuna Timişeşti, sistemul de iluminat public a fost modernizat în primăvara acestui an cu leduri care să ducă la reducerea consmului de energie electric. Investiţia a fost realizată de primărie, cu fonduri bugetare locale în valoare de  95.700 de euro, plătibili în rate pe o perioadă de trei ani, iar primarul se arată mulţumit de rezultate.

„N-am făcut contract cu nişte firme gen <iepuraşi>, ci cu cea mai mare companie de telefonie fixă din ţară, cu Romtelecom, aşa că nu e problema mea. Chiar am discutat cu ei după ce am fost avertizaţi de ANCOM, şi ne-au spus că o să ceară o contraexpertiză, pentru că ledurile sunt conforme CE. Eu nu mă pricep, şi nu e problema mea să ştiu toate STAS-urile lămpilor, dar nu o să opresc iluminatul public pentru că e vorba de atâţia oameni în cele 5 sate ale comunei. Sunt bătrâni, sunt copii, ziua s-a scurtat, nu pot să iau o aşa măsură, ar ieşi tensiuni sociale”, spune primarul Vasile Mărculeţ.

„Situaţia a fost analizată superficial, din birou”

Ediul comunei Timişeşti susţine că în aceeaşi situaţie ar putea fi şi alte administraţii locale din ţară care au încheiat contracte pentru acest tip de iluminat economic.  

„E revoltător, că vrei să faci un lucru bun, şi ţi se pun piedici. Suntem mai catolici decât Papa şi nu accept această atitudine radicală a ANCOM-ului. Iniţial au vrut să ne dea o amendă de 5000 de lei, dar au dat doar un avertisment şi au dispus îndepărtarea ledurilor. Puteau să dea un termen de remediere a problemei, nu aşa brusc să oprim lumina, dar cred că situaţia a fost analizată superificial, din birou, fără să ştie ce e la faţa locului”, mai spune primarul comunei nemţene.

În această perioadă a anului, sistemul de iluminat public se activează automat la ora 17, şi se opreşte a doua zi dimineaţă, la ora 7. 

„Sunt montate 750 de lămpi, şi am scos un preţ foarte bun, negociindu-l de la 150 la 130 de euro bucata, cu tot cu manoperă şi întreţinere. La calcul, o astfel de lampă consumă cât 12 becuri pe care le aveam înainte de a face investiţia. Plăteam atunci şi mult la factura de energie, şi nici nu aveam lumină în comună”, mai spune primarul Mărculeţ.

Edilul susţine că va comunica situaţia şi la Prefectura Neamţ, şi va analiza împreună cu juriştii modalitatea de a contesta măsura impusă de ANCOM.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite