Top 10 al celor mai ciudate localuri din lume. Prânz în criptă, într-o toaletă publică sau într-un spital de psihiatrie
0
Ce au în comun cripta unei biserici abandonate, o fostă toaletă publică, un tunel de metrou, o peşteră sau un copac? Sunt locuri în care, greu de crezut, dar funcţionează cafenele, fast-food-uri şi chiar restaurante de fiţe.
Prânzul într-o criptă…
Sydney, Paris sau Londra sunt doar câteva din metropolele în care cele mai cunoscute restaurante sunt amenajate în criptele sau subsolurile unor biserici.
În biserica St Madeline's din Paris, de pildă, funcţionează o cantină socială, subsolul bisericii St James din Sydney a devenit restaurant, iar curtea bisericii a fost transformată în cafenea.
Dacă nu e suficient de sinistru, puteţi alege Ristorante Da Pancrazio din Roma, un restaurant construit peste ruinele fostului teatru din Pompei, locul în care împăratul Cezar a fost asasinat.

FOTO: Londonist
Martin-in-the-Fields, o biserică anglicană situată în colţul nord-estic al Trafalgar Square din Londra (foto), unde de mai bine de 30 ani funcţionează un restaurant, are chiar pietre funerare vechi fixate în podea.
… sau într-o toaletă publică

FOTO: Adevărul
O toaletă publică este ultimul loc în care v-aţi aştepta să găsiţi un restaurant sau o cafenea. Şi totuşi astfel de localuri sunt numeroase. Un fast-food popular din Berlin păstrează, încă, nemodificat, exteriorul inconfundabil al unei astfel de clădiri, iar pe mese şerveţelele sunt aşezate în suporturi având forma unui vas de toaletă. E vorba despre faimosul Burgermeister (foto), un punct-cheie din cartierul Kreuzberg, amenajat într-o fostă toaletă publică, sub şosea, vopsit în verde-închis, care seamănă cu un vagon-restaurant de epocă. Localuri similare sunt, însă, şi în numeroase oraşe din Marea Britanie, iar în Sydney administraţia locală analizează ideea de a le transforma în cafenele.
O cină în tunel

FOTO: Do it in London
Cei care doresc experienţe culinare unice pot încerca restaurantele amenajate în tuneluri de tren, tramvaie sau metrou. În Londra, funcţionează deja (Underground Supper Club, foto), în Paris sunt în curs de amenajare, iar în Sydney sunt în fază de proiect. În metropola australiană, administraţia locală intenţionează să transforme în puncte de atracţie turistică fostele tuneluri din St James. Construite iniţial în cadrul unui proiect de extindere a sistemului feroviar, catacombele au fost transformate în adăposturi împotriva bombelor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru ca, apoi, să fie abandonate o lungă perioadă. Tunelurile au revenit în atenţie când au fost folosite pentru filmarea unor scene de film, ca de pildă Matrix. Autorităţile locale cred că, odată amenajate şi închiriate pentru proprietarii de baruri şi cafenele, spaţiile din catacombe ar putea aduce metropolei câştiguri de peste 2 milioane de dolari pe an.
Dinner in the Sky, Belgia

FOTO: DInner in The Sky
"Dinner In The Sky” este un concept belgian de restaurant (prima oară a fost folosit la Bruges), care foloseşte o macara pentru a ridica o platformă pe care se află masa, invitaţii şi chelnerii la aproximativ 50 metri deasupra solului. Acest nou concept de restaurant a fost importat în toate colţurile lumii, chiar şi în România. Experienta este destul de scumpă şi trebuie să ştiţi că bucătarii vor prepara mâncarea sub ochii voştri, şampania vă va da puţin curaj, iar prieliştea e de neuitat. Asta dacă nu plouă…
Meniu de Business class

FOTO: El Avion Bar And Restaurant Manuel Antonio Costa Rica
Companiile aeriene nu sunt renumite pentru meniurile oferite, însă o cină sau un prânz pot fi o experienţă interesantă în avioanele - restaurant. În Malaezia, de pildă, un astfel de restaurant, amenajat într-un Boeing 737, oferă trei feluri de meniuri, Economic, Business şi la Clasa I, exact ca şi zborurile companiilor aeriene. În mod similar, în Colorado, vă puteţi bucura de o cină pe un fost US air force jet, în timp ce în Costa Rica, puteţi lua masa într-un avion militar abandonat (foto).Avionul folosit este un C-123 Fairchild. A fost abandonat în anii ‘80 la Aeroportul Internaţional din San José. În 2000, proprietarii l-au cumpărat, remodelat şi transformat în restaurantul care este acum.
O cină exclusivistă într-o grotă

FOTO: Grotta Palazzese
Dacă ajungeţi vreodată în oraşul Polignano al Mare, din sudul Italiei, nu trebuie să rataţi hotelul- restaurant Grotta Palazzese.
Restaurantul, amenajat într-o peşteră de calcar cu vedere către mare, este unul spectaculos, cu mese poziţionate în aşa fel încât, indiferent de loc, să ai vedere la Marea Adriatică. Singurul neajuns este că localul e deschis doar pe timpul verii. Pe de altă parte, însă, hotelul construit deasupra cavernei vă stă la dispoziţie tot timpul anului.
În China, Restaurantul Fericirii se află într-o peşteră deasupra râului Yangtze iar cei care vor să ajungă aici trebuie să străbată o pasarelă suspendată lungă de 30 metri.
Clienţii pot să îşi rezerve un loc pe partea exterioară a localului, suspendată deasupra apei, de unde pot vedea râul iar curajoşii sunt invitaţi să facă bungee jumping.
Hai la spălătorie

FOTO: Sven Dahl
Spălătoriile de tipul "self-service" nu mai sunt atât de plicticoase căci proprietarii au decis să le transforme în restaurante, cafenele şi baruri. Conceptul a devenit popular mai întâi în Germania, unde proprietarii de spălătorii au început iniţial să ofere cafea de tip barista şi gustări clienţilor, iar în prezent ideea s-a extins în toată Europa, dar şi în SUA respectiv Australia unde există nu doar cafenele ci şi restaurante tip fast-food.
O cină la azil

FOTO: Kim Smith
Gândul de a lua masa într-un fost spital psihiatric ar putea părea ciudată pentru unii, însă adevărul este că mărimea, arhitectura şi locaţiile multor aziluri sunt ideale pentru reamenajare. Un azil din secolul al XVIII-lea din Edinburgh se numără printre acestea, clădirea fiind transformată într-un centru de recreere şi oferind acum vacanţe romantice.
Şi nu e tot, căci un om de afaceri australian a amenajat un hotel cu restaurant în morga celui mai vechi azil de nebuni din Tasmania, sperând să îi atragă astfel pe turiştii aflaţi în căutarea unor destinaţii originale.
Restaurant în cimitir

FOTO: News Track
În restaurantul New Lucky, din oraşul indian Ahmadabad, clienţii îşi beau cafeaua ori mănâncă printre morminte, căci este construit peste un vechi cimitir musulman. Proprietarul, Krishnan Kutti, a plasat mesele în jurul mormintelor înconjurate de gărduleţe metalice, pentru a nu le distruge, şi cum în India mormintele sunt considerate aducătoare de noroc, clienţii nu sunt deranjaţi de ciudatul amplasament, ba chiar vin deseori aici, motiv pentru care localul are succes.
Cina în copac

FOTO:Tree House Restaurant and Cafe
V-aţi gândit vreodată să urcaţi un copac la cină? În Costa Rica, veţi găsi un restaurant şi o cafenea construite în jurul ramurilor unui copac masiv de ficus.
În Thailanda, puteţi avea propria rezervă, în vârful unui copac, unde mâncarea vă este servită cu ajutorul unor cabluri de la sol. La Treepod @ Soneva Kiri–Koh Kood, Bangkok - drumul se face cu tiroliana.