Oraşul din România unde mesajele de informare şi avertizare meteo vor fi afişate pe panourile electronice din staţiile de transport în comun
0Fenomenele meteorologice periculoase vor fi anunţate, în timp real, pe panourile electronice din staţiile de transport în comun. Mesajele vor rula pe toată durata de valabilitate a atenţionărilor, astfel încât trecătorii să îşi poată lua măsuri de protecţie.
Panourile electronice din staţiile de transport în comun din Oradea vor afişa, în timp real, mesaje de informare şi avertizare despre fenomenele meteoprologice periculoase.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor, a încheiat un protocol de colaborare cu Oradea Transport Local (OTL) SA. Concret, în momentul primirii avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru municipiul Oradea, ISU va comunica dispeceratului OTL mesajul de avertizare, acesta urmând a fi afişat, pe toată durata de valabilitate precizată de ANM, pe fiecare din panourile aflate în staţiile OTL.
Astfel, pentru ca cetăţenii să poată lua măsurile necesare de protecţie în vederea preîntâmpinării situaţiilor de urgenţă pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, în funcţie de fenomenul avertizat şi de intensitatea acestuia, pe panourile precizate vor apărea mesajele corespunzătoare, ca de pildă: „Cod portocaliu - Vânt puternic”; „Cod portocaliu - Ploi însemnate cantitativ”; „Cod portocaliu - Descărcări electrice şi grindină”; „Cod portocaliu - Fenomene meteo periculoase”; „Cod roşu - Vânt puternic”; „Cod roşu - Ploi însemnate cantitativ” etc.
Totodată, orădenii vor fi informaţi, şi în acest mod, cu privire la exerciţiile de testare a sistemului de alarmare, mesajele afişate în aceste situaţii fiind: „Exerciţiu alarmare publică - Alarmă la dezastre” sau „Exerciţiu alarmare publică - Prealarmă aeriană” ori „Exerciţiu alarmare publică - Alarmă aeriană”.
Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, mesajele vor fi afişate începând cu data de 1 august, pe cele aproximativ 50 de panouri existente în staţiile de tramvai sau autobuz.
“Demersul acesta vine ca o completare a tuturor demersurilor pe care le facem pentru informarea populaţiei. În ultima perioadă s-au înregistrat multe fenomene meteorologice periculoase, drept pentru care venim cu un plus de informare. Grupul ţintă sunt orădenii care circulă cu mijloacele de transport în comun, dar şi turiştii sau cei care trec prin staţiile OTL. Scopul este ca cetăţenii să afle în timp util despre o posibilă situaţie şi să ia măsuri pentru a se proteja”, a precizat col. Sorin Caba, inspectorul şef al ISU.
Semnificaţia codurilor meteorologice este următoarea: Cod roşu - sunt prognozate fenomene meteorologice de intensitate foarte mare (vânt puternic, ploi importante cantitativ, descărcări electrice foarte frecvente, grindină, caniculă, ninsori abundente şi polei). Există risc de viituri majore; Cod portocaliu - sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice frecvente, probabilitate ridicată de grindină, caniculă, ninsori abundente şi polei). Există risc de viituri pe râurile mici; Cod galben - fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate, ninsori ) sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri.