FOTO Peste  100 de orădeni au protestat faţă de începerea proiectului minier de la Roşia Montană, şi au cântat Imnul Naţional în Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100 de persoane au participat la flasmob-ul din Piaţa Unirii
Aproximativ 100 de persoane au participat la flasmob-ul din Piaţa Unirii

Peste o sută de orădeni au participat la un flashmob, în centrul Oradei, dorind să se alăture oraşelor care au protestat faţă de începerea exploatării miniere de la Roşia Montană. Cei mai multi au purtat  tricouri verzi şi roşii, culorile simbol ale campaniei "Salvaţi Roşia Montană!".

Aproximativ o sută de  oameni s-au adunat, duminică după amiază,  în centrul Oradei ca să participle la un flashmob  faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.  Acţiunea a fost organizată de către fuindaţia Ecotop, şi a debutat cu intonarea Imnului Naţional, un mesaj transmis parlamentarilor de a se deştepta şi a nu vota proiectul de lege privind expoalatarea cu cianuri la Roşia Montană.

Eleonora Mircescu, preşedintele Ecotop a afirmat  că singura şansă pe care o mai avem este să-i convingem pe parlamentari să nu-şi de votul pentru acest proiect.

Am ales ca de ziua mea să-mi iau soţia şi cei doi copii, să parcurg cei 60 de km pe sens de la Beiuş la Oradea, pe cel mai prost drum naţional din România, ca să particip la protestul împotriva proiectului de la Roşia Montană. De ce? Pentru că iubesc natura. Pentru că iubesc munţii aceştia prin care mi-am petrecut adolescenţa şi tinereţea. Pentru că ţin la sănătatea mea şi mai ales a copiilor mei. Aşa că azi am ieşit în stradă şi o să o fac de fiecare dată cand va fi nevoie ca să apăr ceva în care cred” susţine Emil Popa, unul dintre participanţii flasmob-ului organizat în Piaţa Unirii din Oradea.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite