FOTO După patru secole, moaştele Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului, au ajuns la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moastele Sf. Ladislau
Moastele Sf. Ladislau

După patru secole, craniul Sfântului Ladislau a fost adus din oraşul ungar Győr, la Oradea, cetatea de suflet a regelui ungar, pentru un pelerinaj diecezan, ocazie cu care sunt aşteptaţi peste 3.000 de pelerini şi peste 20 de episcopi catolici din ţară şi străinătate.

“Atingerea şi închinarea la moaşte este o expresie de cinstire a acestui sfânt. Când iubeşti pe cineva, mergi să-l atingi, să-l îmbrăţişezi. La fel este şi în Biserica Ortodoxă. Este, desigur, şi o solicitare de a intermedia rugăciunile noastre în faţa lui Dumnezeu. Biserica spune că Dumnezeu ascultă mai bine rugile sfinţilor decât cele ale noastre, păcătoşilor de pe pământ. Acum, Sfântul Ladislau este în mijloc, fiind anul dedicat lui”, a declarat Fodor Iosif, vicarul general a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

În acest an, se sărbătoreşte aniversarea a 825 de ani de la canonizarea fondatorului Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Sfântul rege Ladislau (1046-1095), eveniment ce a avut loc în 27 iunie 1192, în catedrala medievală ale cărei rămăşiţe se pot vedea încă în Cetatea Oradea.

Evenimentul canonizării s-a celebrat cu acordul Papei Celestin al III-lea şi în prezenţa trimisului acestuia la Oradea. Pentru a marca această aniversare, anul 2017 a fost proclamat, în Dieceza de Oradea, 'An Jubiliar Sfântul Ladislau'. Pelerinajul Diecezan Jubiliar de la Oradea va fi cel mai important eveniment din cadrul Anului Jubiliar.

Programul a început la ora 09,00 când, după mai bine de patru secole şi jumătate de absenţă, relicva sfântului rege s-a întoars, pentru o zi, în Catedrala din Oradea.
Primirea grupurilor de pelerini şi pregătirea în rugăciune a  avut loc  până la ora 11,00, când a început Sfânta Liturghie, celebrată de către cardinalul Erdő Péter, din Budapesta, împreună cu un sobor de peste 20 de episcopi romano şi greco-catolici din ţară şi statele învecinate, în prezenţa nunţiului papal de la Bucureşti şi a unor înalţi prelaţi din ţară şi străinătate.

Procesiunea solemnă s-a desfăşurat, de la ora 12,30, cu pornire de la catedrala romano-catolică din Complexul Baroc, până în Cetatea Oradea. Relicvarul adus din Győr (craniul regelui) şi cel existent în catedrala orădeană (care conţine doar o bucăţică din craniul Regelui Ladislau) vor fi însoţite de corurile bisericeşti, fanfară, pelerini.

După celebrarea liturgică în biserica din cetate, a avut loc vernisajul unei expoziţii care prezintă viaţa Sfântului Ladislau, urmată de diferite programe pentru pelerini: vizitarea vestigiilor catedralei medievale în Muzeul Cetăţii, prezentarea cetăţii, vizitarea expoziţiilor din cetate, concertul fanfarei. Expoziţia referitoare la viaţa sfântului va fi itinerată, în cadrul Anului Jubiliar Sfântul Ladislau, în numeroase locuri din Bazinul Carpatin şi în afara acestuia.
De la ora 16,30, membrii Capitlului au celebrat o Sfântă Liturghie de mulţumire, după care cele două relicvarii au fost transportate la locurile de păstrare permanentă: la Győr, respectiv în Catedrala romano-catolică din Oradea.
Pentru buna desfăşurare a procesiunii, primăria orădeană a anunţat că, pe durata pelerinajului prin oraş, între orele 12,30-13,30, pe traseul central se va restricţiona circulaţia vehiculelor pe o bandă, pelerinii având asigurată prima bandă a carosabilului. De asemenea, parcarea pe platoul din faţa Cetăţii va fi restricţionată, zona fiind rezervată autocarelor pentru pelerini.
Episcopia Romano-Catolică va mai organiza, în 27 iunie, două pelerinaje internaţionale în localităţile ungare Szabolcs şi Győr.

Sfântul Ladislau, cunoscut şi ca Ladislau I al Ungariei, considerat în tradiţia Bisericii Romano-Catolice întemeietor al episcopiei orădene şi ctitorul primei catedrale a acesteia, a fost nu doar întemeietorul aşezării medievale fortificate din care mai târziu s-a format oraşul Oradea, dar în acelaşi timp şi un sfânt al Bisericii Creştine, cu adânci rădăcini în meleagurile bihorene.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite