Cum preparăm chisătura ardelenească: reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian
0
Chisătura este un fel de mâncare ardelenesc. Bunicii o preparau din osânză, care era păstrată tot timpul anului pentru a îmbunătăţi gustul ciorbelor. Este sandwich-ul ciobanilor sau al cosaşilor ardeleni.
Un deliciu aparte al Ardealului este slănina ţinută în sare şi bine afumată (uneori şi presărată cu puţină paprică). Saşii o păstrau tot timpul anului în clopotniţa bisericii. Mărginenii o afumă cu lemn de fag, iar apoi o agaţă în cârlig în cămară.
Chisătura este o pastă de slănină tăiată mărunt şi amestecată cu patrunjel şi ceapă roşie.
“Este o reţetă simplă dar de efect. Ardelenii sunt înnebuniţi după această gustare. Mai ales când o combină cu o roşie tocmai culeasă din grădină. Pff, minunăţie! Reţeta o ştiu de la un grup de oameni bătrâni dintr-o localitate din judeţul Bihor, care stăteau la o şuetă în faţa casei. Este o reţetă care aduce aminte de copilăriile frumoase trăite la bunici, la tară”, ne-a mărturisit Chef Mihai Cristian.
Ingrediente:
Slănină afumată - 150-200 grame
Ceapa – 1 bucată
Pătrunjel verde – 1 legătură
Sare
Cum se prepară:
Se toacă fin slănina, ceapa şi pătrunjelul şi se formează o pastă tartinabilă. Se adaugă sare şi gata.
Se unge pe felii de pâine proaspătă.
Va mai recomandam: