Peste 150 de animale de la Grădina Zoologică din Oradea au dispărut
0În urma unui inventar făcut de Regia Autonomă a Piețelor, Agrement și Salubritate Oradea s-a descoperit că 160 de animale și păsări de la Grădina Zoologică au dispărut. RAPAS face o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat cu cele 160 de păsări și animale care au dispărut din cuști.
"În fiecare an se inventariază patrimoniul. În urma intentarului din 2011, între faptic și scriptic există o diferență care urmează să fie analizată", a declarat Liviu Andrica, directorul RAPAS Oradea. Potrivit sursei citate, este vorba de 159 de păsări și animale. "Comisia a constatat, la Grădina Zoologică, un plus de păsări de 43 de capete cu o valoare de 959 lei şi un minus de inventar de animale şi păsări de 158 de capete cu o valoare contabilă de 9.087,8 lei", a spus Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS. Animalele care lipsesc la inventar sunt asini, broaşte ţestoase, capre, iepuri, fazani, lei, lupi, maimuţe, oi, papagali, mistreţi, şoareci, urşi. În plus apar 3 ponei, un cal, mistreţi, fazani, cinci nutrii, 7 porci pitici vietnamezi, un şarpe.
Acest lucru este justificat de conducerea Grădinii Zoologice prin faptul că o parte din animale au fost date la schimb. Astfel, opt capre, patru iezi, 15 iepuri, o pereche de porumbei și opt perechi de gâște și rațe au fost date la schimb pentru un ponei. Veverițele și iepurii au evadat din cuști, iar uliul șorecar și vânturelul de seară au fost eliberați în natură, pentru că au devenit prea mari pentru cuștile neîncăpătoare. "O parte din animale ar fi fost donate, la unele păsări li s-a dat drumul pentru că nu mai încăpeau în cuști, iar pentru altele există certificate de deces", a mai spus Liviu Andrica. "S-a constituit o comisie care va analiza toate actele, inclusiv donațiile, pentru care cei din conducere spun că au acte, legale din punctul lor de vedere", a precizat directorul RAPAS.
Un leu la ZOO costă 100 de lei
În urma inventarului făcut la ZOO, angajații RAPAS au descoperit că "regele junglei" valoarează doar 100 de lei. Asta pentru că nimeni nu a mai actualizat valoarea de inventar a animalelor. Mai mult, pentru leii care au fost trimiși în Anglia la începutul anului trecut nu sunt documente care să justifice transferul la Parcul Yorkshire Wildlife. "Regimul donaţiilor este unul strict, administratorul nu putea să scoată afară din unitate 13 lei fără acceptul conducerii regiei şi a proprietarului de drept, Consiliul Local Oradea. În mod normal, în cazul unei donaţii, administratorul propune donaţia ordonatorului de credite, directorului general al RAPAS, iar acesta trebuie să ceară acceptul CL. Această procedură nefiind respectată, administratorul grădinii zoologice nu a putut prezenta la inventariere nici măcar o hârtie de predare-primire către parcul Yorkshire din Anglia", se arată în raportul întocmit de RAPAS.
Cei de la ZOO, trași la răspundere
"Potrivit legii, dacă se constantă pagube în urma inventarului, trebuie să iau măsuri pentru recuperarea pagubelor, în instanță. Animalele și tot ce este acolo aparține municipalității, noi suntem doar administratori", a subliniat Liviu Andrica.
Un reprezentant al Grădinii Zoologice, care a vrut să rămână în anonimat, spune că acuzațiile aduse de RAPAS nu sunt justificate, întrucât cei de la ZOO au acte doveditoare pentru toate animalele considerate dispărute.