Povestea din spatele unui nume neobişnuit: Podul Intelectualilor
0Cu o istorie de peste o sută de ani, Podul Intelectualilor din Oradea este una dintre cele mai circulate pasarele pietonale. Dacă la începutul anilor 90 acesta era tranzitat de intelectiuali oraşului în zilele de azi a ajuns să fie locul preferat de cerşetori.
Istoria acestei pasarele începe după anii 1850. „Pasarela Paralelor era un pod din lemn, care la ambele capete avea o căsuţă, iar persoanele care doreau să o tranziteze erau nevoite să plătească o para" povesteşte istoricul local Peter I. Zoltan. În anul 1910 pasarela de lemn a fost înlocuită cu un pod metalic, dar care la începutul anului 1974 s-a deteriorat în urma unor inundaţii. Atunci s-a luat decizia construirii acutalei pasarele. „În urma inundaţiilor din 1974 construcţia din fier s-a deteriorat, s-a făcut o expertiză iar specialiştii au decis că este mai util să se construiască un pod nou decât să se investească în refacerea celui vechi. Aşa s-a construit actuala pasarelă a intelectualilor" a mai spus istoricul. Balustrada podului de metal este păstrată şi azi, fiind un element care aminteşte de vechea construcţie.
„Așa-numitul Pod al intelectualilor îmi provoacă vechi amintiri, nostalgii și melancolie. Dincolo de trecerile de paradă peste Crișul Repede, el a însemnat, câțiva ani, legătura cu redacția săptămînalului Gazeta de Vest, unde îmi desfășuram activitatea. Apoi mai înseamnă legătura cu revista Familia, unde am debutat sub auspiciile prietenești ale lui Radu Enescu" îşi aminteşte Ioan F.Pop, scriitor şi eseist orădean.
Citeşte mai multe despre istoria Podului Intelectualilor, astăzi, în Adevărul de Transilvania