Înalt funcţionar maghiar, trimis în judecată pentru spălare de bani după ce a investit milioane de euro în Bihor
0Un înalt funcţionar bancar acuzat de spălare de bani a fost trimis în judecată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea. Cazul este însă unul complex, care a început cu câţiva ani în urmă, la Budapesta.
Printr-o sentinţă penală nedefinitivă, Judecătoria Capitalei Budapesta îi condamna pe K.C.I., de 56 de ani, M.J., de 47 de ani, şi K.A., de 39 de ani, din Ungaria, la pedepse privative de libertate cuprinse între doi şi opt ani de închisoare, deoarece comiseseră în Ungaria infracţiunile de delapidare repetată, fals repetat în înscrisuri şi spălare de bani.
Instanţa ungară stabilea că, în perioada 1998 - 2003, Kulcsar Attila , înalt funcţionar bancar, cu consilierea şi complicitatea inculpatului K.C.I., specialist în finanţe - bănci, a săvârşit infracţiunea de delapidare, cauzând un prejudiciu de 18 milioane de euro, nerecuperat, în dauna unei bănci cu sediul în Budapesta. Pentru a ascunde banii şi pentru a face posibilă folosirea lor în scop de investiţie, cei trei suspecţi au transferat o parte din suma delapidată către firme înfiinţate şi înregistrate în străinătate, în paradisuri fiscale şi apoi către un grup de firme din Ungaria. Printre ţările în care s-a vizat investirea banilor s-a aflat şi România.
Oradea i-a atras pe infractori, poliţiştilor locali părându-li-se suspectă îmbogăţirea peste noapte a unor firme. Astfel, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, au început să cerceteze cazul, stabilind că, în perioada decembrie 2001 - mai 2003, un grup de firme din Ungaria, aparţinând celor trei suspecţi, a transferat 4,3 milioane euro către mai multe firme din Oradea, în scopul reinvestirii acestora. "Prin aceste operaţiuni financiare, cei trei cetăţeni maghiari au urmărit să ascundă adevărata provenienţă a banilor şi să obţină profituri din dividende, astfel încât s-a reţinut în sarcina acestora comiterea, în mod repetat, pe teritoriul României, a unor infracţiuni de spălare de bani", a afirmat inspector principal Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.
Pentru probarea întregii activităţi infracţionale a grupării de crimă organizată, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea şi poliţiştii B.C.C.O. Oradea au cooperat cu autorităţile din Ungaria prin mai multe comisii rogatorii. Prin actele de cercetare întreprinse, poliţiştii orădeni au stabilit şi identificat circuitele financiar-bancare prin care grupul de firme din Ungaria a transferat în contul unor persoane fizice şi juridice din România, 4,7 milioane de euro şi 24,2 mii de dolari, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.
Faţă de constatarea autorităţilor maghiare autorităţilor maghiare, care au documentat şi dispus confiscarea unei sume de 592 de mii de euro ca fiind obiect al infracţiunii de spălare de bani reţinute iniţial, B.C.C.O. Oradea a constatat şi documentat transferul a peste 4,1 milioane de euro.
Poliţiştii au pus sechestru asigurator pe părţile sociale deţinute de către cei trei cetăţeni ungari în firmele din România, fiind astfel asigurată recuperarea integrală a prejudiciului, în valoare de peste 4,8 milioane euro.
Doi dintre membrii grupării au fost trimişi în judecată în cursul lunii ianuarie 2010, iar cel de-al treilea, în cursul lunii iunie 2012, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iniţierea, constituirea, aderarea ori sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spălare de bani.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse cuprinse între 3 şi 20 ani de închisoare şi confiscarea averii până la recuperarea întregului prejudiciu.