Gerard Gui a lăsat televiziunea și și-a făcut propriul studio de producție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerard Gui
Gerard Gui

Gerard a început să muncească în televiziune imediat după Revoluţie, ca şi cameraman. A văzut multe şi a filmat şi mai multe în cei aproape 20 de ani de televiziune. Povestea lui Geri, cum îl ştie toată lumea, începe de la faptul că întotdeauna l-au atras fotografia şi electronica.

PROFIL
Născut. 25 mai 1971, Oradea
Studii. Curs de televiziune la ORF în Austria
Familie. Căsătorit, are un băiat de 8 ani


 De aceea a hotărât să se angajeze în televiziune şi să înveţe două meserii deodată, cea de montor şi cea de operator.
„La început am lucrat ca şi montor şi cameraman. Pe atunci trebuia să fim multilateral dezvoltaţi pentru că nu eram destui oameni şi nici nu erau bani. Lucram dimineaţa la Plastor şi după-masa şi seara, la televiziune. M-a atras faptul că, pentru prima oară după ’89, s-a deschis o televiziune independentă unde puteai să «dai cu pumnii şi cu picioarele” în cei care au rămas la putere pe plan local». Bineînţeles că n-am reuşit mare lucru, ei au rămas tot acolo, din păcate”, povesteşte Geri.
Geri a muncit în televiziune mai bine de 20 de ani şi în toată această perioadă a trecut pe la toate departamentele posibile, de la ştiri, la producţie şi din montaj, la filmat de emisiuni.

Studio de producţie
„Am început să muncesc ca şi cameraman la ştiri şi la tot felul de emisiuni informative. Mi-a fost greu pentru că acolo nu poţi să faci artă. Filmezi exact ceea ce trebuie pentru ştirea respectivă, nu poţi să fii creativ. În schimb, când dai o ştire pe sticlă şi îţi apare numele, eşti consolat cât de cât”, povesteşte cameramanul.
În toţi aceşti ani de televiziune, Geri a rămas cu foarte multe amintiri, bune şi rele, legate de ceea ce a filmat sau de oamenii pe care i-a cunoscut în timpul filmărilor. „În aproape 20 de ani, bineînţeles, că am avut momente pe care nu le voi uita, n-aş termina câteva zile cu enumeratul. Una din cinematografie e relevantă. La început, prin ‘99, am făcut «making of» la un film franco-româno-maghiar. Într-o seară tot îl auzeam pe regizor spunând «check the gate»”, îşi aminteşte Gui.
„La un moment dat vine fotograful din platou şi mă întreabă dacă ştiu cumva dacă se mai filmează ceva în seara respectivă. I-am zis cu un aer de atotştiutor că da, se mai face o scenă la ceva poartă, eu înţelegând noţiunea de mai sus în engleză şi traducând-o mot a mot. A doua zi mi-am dat seama că «check the gate» spune regizorul când nu mai doreşte să dubleze o scenă şi tehnicianul de la cameră trebuie să verifice dacă obiectivul camerei a fost curat pe parcursul înregistrării”, continuă, amuzat, Geri. Acum, orădeanul are propriul său studio de producţie şi, pe lângă numeroasele documentare şi filme de scurt metraj pe care le realizează şi care au fost difuzate şi în străinătate, colaborează şi cu foşti colegi din televiziune, cu care a rămas în relaţii foarte bune.

Întrebări şi răspunsuri

Ai filmat un scurt metraj recent, despre ce e vorba?
Am turnat brutul la un scurt-metraj artistic regizat de Lucian Tion, un tânăr care predă regia la Columbia Institute în Statele Unite ale Americii. Un actor cu un rol principal în film este Sebastian Marina, cel care a jucat în „Katalin Varga”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Ai mai încercat să faci şi altceva în afară de televiziune?
Am încercat odată comerţul. Am cumpărat  un ABC de cartier. Şi el s-a făcut praf şi noi la fel, adică  financiar. Şi acum, când contractez o lucrare spun preţul prin e-mail fiindcă nu ştiu cum reacţionează clientul. Afacerile nu-s de mine.

Ce-i place
Lui Geri îi place să mănânce, dar şi să gătească. El spune că îi plac oamenii cu care, dacă stă de vorbă, se simte în largul lui şi nu oboseşte.

Ce nu-i place
Geri spune că nu-i plac oamenii fără caracter şi pe aceştia îi şi ocoleşte.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite