FOTO Trei săptămâni de expediţie la vârsta de 81 de ani
0Renumitul biolog orădean Ana Marossy nu se dă în lături de la explorarea lumii la o vârstă la care alţi români nu mai aşteaptă decât ziua de plată a pensiei
Pentru al patrulea an consecutiv, biologiul Ana Marossy se poate lăuda cu o expediţie în partea de Nord a Europei. Deşi a împlinit 81 de ani, vârsta nu este o piedică pentru orădeancă.
Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!
A patra expediţie
La finele lunii iunie s-a pornit la un drum de trei săptămâni în Islanda, după ce anii trecuţi vizitase Alaska, Laponia şi Groenlanda. „În expediţia din acest an m-a interesat flora taiga, care este o pădure aproape de pol, şi tundra, vegetaţia pitică", ne-a mărturisit Anna Marossy.
Un alt aspect pe care biologul orădean l-a urmărit a fost populaţia nordică, mai exact eschimoşii. Cele trei săptămâni petrecute aproape de Polul Nord au făcut-o pe orădeancă să-şi dea seama cât de gravă este situaţia în ce priveşte topirea gheţarilor. „Când ajungi la faţa locului îţi dai seama că situaţa este gravă. Scăderea gheţarilor şi topirea lor este foarte evidentă", ne-a spus biologul.
Patru expediţii, patru anotimpuri
A avut şansa ca în cele patru expediţii să vadă cele patru anotiompuri în zona polară. „Eram în toiul verii polare, soarele n-a apus niciodată, aşa că şi la ore de seară puteam vizita. În tundră am văzut vegetaţia de 20 de centimetri înălţime, cu multe specii pe care le găsim şi la noi. Diferenţa e că în România sunt foarte rare, pe când la ei le găseşti din abundenţă. Ca biolog, a fost o plăcere nemaipomenită", mărturiseşte Marossy. Cel mai mult au impresionat-o mestecenii de 15 cm înălţime, dar şi zonele stâncoase.
A călătorit pe un vapor de croazieră alături de alte 1.100 de persoane. Din Marea Nordului a pornit spre Insulele Feroe, Islanda, spre regiunea Svalbard, ajungând aproape de Polul Nord. Îşi dorea enorm să vadă urşii polari, dar nu s-a putut bucura de acest lucru. „«Fram, ursul polar» este cartea care m-a fascinat în copilărie. În timpul expediţiei, noi turiştii nu am fost lăsaţi să ne apropiem de zonele în care trăiesc urşii polari. Am avut la mine binoclul care este destul de puternic, dar nu am reuşit să-i surprind. Îmi venea să plâng de supărare, dar, în acelaşi timp, m-am şi bucurat. Cu aşa acces îngreunat al oamenilor, specia e foarte bine protejată", spune Anna Marossy.
Susţine că dacă vârsta i-ar permite ar călători mai mult pe jos, dar se bucură că poate şi aşa.
Cenuşă în sticluţă
Un alt loc de care a rămas impresionată şi despre care povesteşte cu multă pasiune este vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda, cel care a erupt în anul 2010 şi a cărui cenuşă a ajuns în toată Europa. Şi-a adus de acolo cenuşă pe care o păstrează într-o sticuţă.
„Este interesant cum pe cenuşa vulcanică, la doar doi ani, deja se prind plante cu flori. Lichenii s-au instalat primii, au urmat muşchii şi abia apoi plantele cu flori. A fost adus, în zonă, lupinul, o plantă care creşte în Alaska şi care a fost plantată pentru a îmbogăţi solul vulcanic cu azot", ne-a povestit Anna Maroissy, care a completat că în Islanda simţi lava vulcanică sub picoare.
Expediţie pe schiuri
Un vis al biologului orădean Anna Marossy este să ajungă la eschimoşii din Siberia şi Polul Sud. Este conştientă însă că vârsta nu-i va permite acest lucru. „Dacă aş fi cu cinci sau şase ani mai tânără m-aş urca pe schiuri, mi-aş lua rucsacul în spate şi aş porni în expediţie. Aş sta în Siberia doi ani, ca să văd cum se descurcă eschimoşii în condiţii aprige", ne-a mărturisit Anna. A văzut multe în cei 81 de ani, atât de multe încât ar putea scrie cărţi întregi, dar, din păcate, talentul l-a scris nu o ajută. „Nu am talent la scris. Aceasta este tragedia mea", spune tristă Anna Marossy.