Un sfert dintre copii au probleme cu greutatea. Unde greşesc părinţii şi cum ar trebui să arate meniul unui copil
0Un studiu realizat de Ministerul Sănătăţi arată că unul din patru copii în vârstă de 8 ani este obez sau supraponderal. De asemenea, statisticile arată că, în judeţul Iaşi, numărul copiilor care suferă de obezitate s-a triplat în ultimii trei ani. Cauzele: consumul mare de dulciuri, sucuri, produse de patiserie sau fast-food.
Părinţii au un rol imens în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor, ei fiind cei care le pregătesc mesele. Din ce în ce mai des, spun specialiştii, aceştia greşesc când aleg meniul copiilor. O mare parte din vină pentru luarea în greutate a copiilor aparţine astfel părinţilor, care, din dorinţa de a fi protectori cu copiii lor, le oferă porţii prea mari. În plus, le permit să stea ore în şir în faţa calculatorului, ignorând astfel importanţa mişcării.
‘’Este un obicei nou creat în familiile românilor, acela de a oferi copiilor o plăcere sâmbăta sau duminica şi anume o shaorma la fast food, alimente care nu au ce căuta în meniul unui copil. Nici aşa-numitele recompense pe care părinţii le oferă nu sunt indicate. De exemplu, am auzit de multe ori că părinţii îi vor scoate la pizza dacă cei mici îşi fac temele sau iau o notă bună. Mesele copiilor trebuie să fie regulate şi să conţină fructe şi legume’’, spune prof. univ. Veronica Mocanu, medic endocrinolog.
Specialiştii subliniază că alimentaţia corectă are un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea copiilor. Trebuie neapărat să se respecte un orar al meselor, să fie trei mese principale pe zi şi două secundare, iar din meniul lor să nu lipsească fructele şi legumele.
Sucurile mult râvnite de cei mici trebuie înlocuite cu apă plată, iar ronţăielile între mese sunt total excluse.
În caz contrar, se va ajunge la un copil cu probleme de greutate care îi vor afecta sănătatea pe tot parcursul vieţii.
„Copilul care ia proporţii este viitor cardiac, hipertensiv, obez şi diabetic. Sunt boli grave, de aceea alimentaţia copilului trebuie avută în vederea părinţilor”, spune prof. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie Pediatrică.
Un sfat al specialiştilor este ca părinţii să transforme mişcarea în ceva plăcut. De aceea este recomandat să iasă împreună cu cei mici la plimbare cu bicicletele sau cu rolele, să joace fotbal ori tenis.
Vă mai recomandăm:
Reţeta de slăbit de succes a unui reputat medic ieşean. Vezi ce mituri despre dietă spulberă