Peste 300 de oameni nedespăgubiţi la gazoductul Iaşi - Ungheni. O avere cheltuită pentru documentaţia cadastrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) au comandat refacerea documentaţiei cadastrale pentru o suprafaţă de aproximativ 5.000 de hectare situată în judeţul Iaşi.

Pământul este situat pe traseul gazoductului recent inaugurat, care face legătura cu Republica Moldova. Decizia a fost determinată de faptul că aproape 350 de proprietari de teren care au fost afectaţi de montarea conductei de gaz nu pot fi despăgubiţi financiar.

Problema este că documentaţia livrată la Bucureşti din cele patru comune traversate de proiect, încă din august 2013, este greşită în totalitate. Pe de altă parte, noua configuraţie a proprietăţilor va trebui plătită de statul român cu 200.000 de euro. 

Au fost identificaţi în zonă 392 de proprietari, care vor fi despăgubiţi, în medie, cu aproximativ 3.000 de lei. Suma totală alocată pentru despăgubiri este de 280.000 de euro. „Considerăm că aceste lucrări se vor finaliza în aproximativ două luni şi vor fi utile atât pentru plata despăgubirilor, cât şi pentru autorităţile locale“, a explicat Marius Biţă, consilier juridic în cadrul ANRM, instituţie autorizată să gestioneze proiectul gazoductului.

Lucrările pentru realizarea conductei în lungime de 43,2 kilometri au început pe 26 august 2013, cu un spectacol mediatic destinat premierului Victor Ponta. Utilajele au dispărut de pe şantierul din Iaşi peste noapte, după plecarea premierului de la festivităţile de lansare a lucrărilor. Proiectul a demarat în forţă abia în octombrie 2013.

Deşi primul ministru Ponta declara că vom avea gazoduct până în decembrie 2013, proiectul, în valoare totală de 26,5 milioane de euro, a fost terminat abia în august 2014. Nu funcţionează însă în prezent, iar guvernul Republicii Moldova a primit o finanţare de 10 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a se ocupa de prelungirea gazoductului cale de 100 de kilometri, de la Ungheni la Chişinău.

Mai puteţi citi:

De ce gazul românesc nu a trecut Prutul

FOTO Final de coregrafie mediatică. Gazoductul Iaşi - Ungheni s-a urnit, după 40 de zile de la semnarea contractului

Preşedintele Băsescu a găsit doar cârtiţe pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni. Vizita-surpriză a confirmat spectacolul mediatic pregătit pentru Victor Ponta

Cum „s-a evaporat” peste noapte şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Un consorţiu austro-român va construi gazoductul Iaşi-Ungheni

Începe construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, prin care România va exporta gaz metan către Republica Moldova

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Victor Ponta: „Iaşi-Ungheni este o amărâtă de conductă de gaze” către Republica Moldova

Şase companii s-au înscris în competiţia pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite