Operaţie pe cord fără bisturiu realizată  în premieră naţională la Iaşi. Cum a fost rezolvat cazul unui pacient cu anevrism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din timpul intervenţiei realizate în sala hibridă a IBCV FOTO Arhiva personală IBCV
Imagine din timpul intervenţiei realizate în sala hibridă a IBCV FOTO Arhiva personală IBCV

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie pe cord fără bisturiu, în cazul unui pacient diagnosticat cu anevrism de aortă toracică rupt, cu potenţial letal.

O echipă medicală de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi, coordonată de profesorul Grigore Tinică, a realizat în sala de intervenţii hibride a spitalului o intervenţie chirurgicală în premieră pentru centrele din România.

Operaţia, realizată pe 18 mai, a presupus tratarea unui bolnav, în vârstă de 83 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă toracică, prin refacerea endovasculară a aortei toracice. Intervenţia fără bisturiu a constat în introducerea printr-o arteră de la nivelul membrului inferior a unei proteze tubulare speciale, endograft, în segmentul afectat al aortei.

Potrivit reprezentanţilor IBCV, procedura medicală este inovativă în tratarea pacienţilor cu o astfel de afecţiune, în centrele din ţară nefiind înregistrată o intervenţie similară până în prezent.

Pacientul operat prezenta multiple comorbidităţi, fiind deja operat în 2011 pentru anevrism de aortă abdominală. Ulterior a fost diagnosticat cu anevrism de aortă toracică fisurat, afecţiune care putea provoca decesul bolnavului. Din această cauză, bărbatul a fost operat de urgenţă.

„Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu» din Iaşi dispune de o sală de intervenţii cardiovasculare hibride care a permis realizarea în premieră în România a abordului combinat chirurgical şi intervenţional al afecţiunilor cardiovasculare la pacienţii cu risc operator crescut şi boli asociate. Dotarea tehnică de excepţie a sălii hibride a fost posibilă datorită parteneriatului cu Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» Iaşi, în institut derulându-se concomitent programul Ministerului Sănătăţii intitulat «Tratamentul Anevrismelor Aortice prin Tehnici Hibride», finanţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, managerul IBCV.



Potrivit specialiştilor, refacerea endovasculară a aortei toracice este indicată la pacienţii cu dilatare anevrismală, disecţie, leziuni traumatice sau afecţiuni de ţesut conjunctiv care interesează aorta toracică.



„Până în urmă cu un an, în România astfel de proceduri erau imposibil a fi practicate datorită costurilor prohibitive. Intervenţiile endovasculare sunt proceduri hibride cu indicaţii precise, care se adresează pacienţilor care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorită afecţiunilor asociate sau vârstei înaintate, factori care cresc inacceptabil riscul operator”, a mai completat chirurgul.

Reprezentanţii IBCV susţin că procedeele cardiovasculare hibride realizate în centrul ieşean reduc considerabil trauma, durata intervenţiei, durerea postoperatorie, riscul de infecţii şi perioada de spitalizare.

ibcv_iasi

Citeşte şi:

Acuzaţia gravă a doctorului cardiolog Grigore Tinică: „Transplantul cardiac nu se face la Iaşi pentru că nu se vrea“
 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite