Şefii oraşului se joacă relaxaţi cu banii publici
0Edilii ar putea să plătească 10 milioane de lei în plus unei firme private pentru că au organizat defectuos o licitaţie. Specialiştii Primăriei au evaluat costul proiectului de construire a unei noi baze pentru Direcţia de Servicii Publice Municipale la jumătate de an după ce au stabilit prin licitaţie firma care va face lucrările.
Documentul prin care se stabileşte valoarea investiţiei pentru noul spaţiu de producţie şi sediul Direcţiei de Servicii Publice Municipale din aleea Tudor Neculai va putea fi analizat abia la începutul săptămânii viitoare.
„Trebuiau să vină cu indicatorii tehnico-economici mai devreme la avizat. Ei trebuie aprobaţi înainte de licitaţie, dar pot fi aduşi şi mai târziu. Indicatorii trebuie votaţi până la sfârşitul lucrării“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.
Valoare triplă faţă de cea stabilită prin licitaţie
Practic, la jumătate de an de la organizarea selecţiei prin care lucrările au fost atribuite firmei Iasicon, şefii direcţiei din subordinea Primăriei şi-au dat seama că aleşii locali nu au aprobat derularea aceste investiţii. Astfel, în mapa consilierilor a fost introdus un proiect de hotărâre succint, prin care se stabilesc indicatorii tehnico-economici pentru investiţia din aleea Tudor Neculai şi din care reiese că lucrările sunt estimate la 16,6 milioane de lei. Cu toate acestea, în urma licitaţiei din noiembrie 2009, firma Iasicon a câştigat contractul cu o ofertă de 5,8 milioane de lei. La selecţia de anul trecut s-au înscris opt firme, cu oferte între 5,8 şi 11,7 milioane de lei.
Concesiune cu cântec
Totodată, consilierii vor analiza săptămâna viitoare un proiect de hotărâre prin care se doreşte concesionarea pe 25 de ani a terenului de sub staţia ITP din zona Tudor Vladimirescu. Suprafaţa de aproape 1.600 de metri pătraţi va fi cedată firmei Unistil, care a cumpărat de la Fisc cu 1,5 milioane de lei staţia peco din zonă. Terenul de pe strada Splai Bahlui este situat lângă garajul regiei de transport public, pe care se doreşte amenajarea unei autogări regionale cu fonduri europene estimate la aproape 20 de milioane de euro.
Astfel, proprietatea privată deţinută de firma de transport de persoane care operează pe câteva trasee în oraş va restricţiona o cale de acces spre viitorul centru internodal de transport.