Restanţe mai mari cu 25% la bănci pentru ieşeni
0Valoarea restanţelor se ridică la peste 582 de milioane de lei, potrivit ultimului raport BNR. Valoarea totală a creditelor pe care persoanele fizice din Iaşi le au către bănci este de 3.876 de milioane de lei.
Dacă raportăm această cifră la populaţia municipiului Iaşi rezultă că, în medie, fiecare locuitor datorează băncilor comerciale nu mai puţin de 12.000 de lei. La această sumă se mai adaugă şi datoria agenţilor economici care se ridică la 3.020 de milioane de lei. Dacă în ceea ce priveşte valoarea creditelor pe care populaţia le are suma este apropiată de cea de anul trecut, restanţele ieşenilor sunt într-o continuă creştere.
Imprumuturi pentru consum şi locuinţe
„Asistăm la o scădere dramatică a puterii de cumpărare a cetăţenilor. Populaţia s-a angajat în credite în perioada în care economia mergea mai bine. Cred că sunt puţini rău-voitori dintre cei care au rămas restanţieri. Mulţi dintre ei, pur şi simplu nu au posibilităţi financiare“, a spus profesorul universitar Tiberiu Brăilean, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
De două ori mai multe credite în valută
În toamna anului 2010, ieşenii aveau restanţe la bănci în valoarea de 429 de milioane de lei. Un an mai târziu această sumă a crescut cu 25%, ajungând la peste 582 de milioane de lei. Valoarea reprezintă atât creditele în lei, cât şi cele în valută. Cei mai mulţi dintre ieşeni au făcut împrumuturi pentru consum, valoarea acestora fiind de 2.410 milioane de lei.
În ceea ce priveşte creditele pentru locuinţe, suma luată de la bănci de populaţie este de 1.150 de milioane de lei. Iaşiul este unul dintre puţinele judeţe din ţară în care suma în valută creditată de populaţie este dublă faţă de cea în lei. Din raportul BNR reiese că ieşenii au datorii la bănci de 2.200 de milioane de lei, iar în valută echivalentul în lei este de 4.706 milioane de lei.
Deprecierea leului în raport cu monezile străine a făcut ca valoarea ratei lunare să crescă şi cu 100% în ultimul an. „Un exemplu este cel al francului elveţian. Creditele în această valută s-au dublat practic. În România sistemul bancar este aproape integral străin. Dobânzile practicate sunt printre cele mai mari din lume, în condiţiile în care în ţările civilizate tind spre zero“, a mai spus Tiberiu Brăilean.