Top 3 teorii ale conspiraţiei cu Arsenie Boca: a fost ucis de securişti, Ceauşescu l-a duşmănit, iar mormântul său este gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Boca.
Arsenie Boca.

O serie de teorii ciudate circulă despre Arsenie Boca, duhovnicul care atrage mulţimi impresionante de pelerini la Mănăstirea Prislop, unde se află înmormântat. Unele teorii conspirative afirmă că ar fi fost ucis de Securitate, altele vorbesc despre mormântul său lăsat gol ori despre duşmănia pe care Ceauşescu i-ar fi purtat-o. Deşi unele sunt aproape imposibil de dovedit, au fascinat o mulţime de oameni.

Arsenie Boca (1910 - 1989) a devenit una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române, iar popularitatea sa a dat naştere unor adevărate teorii ale conspiraţiei. Iată câteva dintre cele mai controversate:

A fost ucis de securişti?
Arsenie Boca a murit la vârsta de 79 de ani, în Sinaia, şi a fost înmormântat, şase zile mai târziu, la Mănăstirea Prislop. De-a lungul ultimilor ani, oameni care s-au prezentat drept foşti apropiaţi ai călugărului au susţinut că acesta nu ar fi murit „de bătrâneţe” ci în urma unui complot al Securităţii împotriva lui. O astfel de ipoteză, promovată în spaţiul public, i-a aparţinut preotului Petru Vamvulescu, autor al cărţii „Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite". Acesta afirma că duhovnicul de la Prislop ar fi fost iradiat pentru a-i fi grăbită moartea, iar pentru că metoda folosită de Securitate nu a dat rezultatele aşteptate, a fost ucis într-o pădure. „El nu a murit numai din cauză că a fost iradiat, în toamna anului 1989. Vreau să fac o nouă descoperire de care am fost înştiinţat: văzând că Părintele Arsenie s-a ridicat din moartei, i-au dat ultima lovitură fatală. A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit. I-au înfricoşat şi pe cei ce au aflat, ca să nu spună adevărul, şi s-a lăţit minciuna aceasta, că Părintele Arsenie a murit nu muceniceşte, ci de boală”, scria preotul. Arsenie Boca avea unghiile de la degetele mâinilor smulse, semn că ar fi fost schingiuit, completa acesta. Alţi preoţi contrazic aceste ipoteze. „Se fac fel de fel de vorbe, fel de fel de aprecieri de către oameni necompetenţi, de către oameni care nu ştiu realitatea şi care vreau să îl pună pe Părintele în atenţia altora. A suferit, a avut ceva cu rinichii şi din această i s-a tras şi sfârşitul. Apoi, la 79 de ani, nu se mai pune problema din ce pricină ai murit. Mori, că moare lumea la 79 de ani şi mai devreme”, scria arhimandritul Teofil Părăian, într-o lucrare despre viaţa duhovnicului.

Este mormântul său gol?
Trupul lui Arsenie Boca nu s-ar mai afla înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, a fost un alt zvon care a aprins în ultimii ani imaginaţia unora dintre pelerini. În vara anului trecut, Ioan Chiţubăian, un bărbat din Maramureş, a încercat chiar să verifice de unul singur „teoria”, fiind prins în timp ce încerca să dezgroape locul de veci. Dacă ar mai fi săpat câteva zeci de minute, ar fi dat de sicriu susţineau poliţiştii care l-au reţinut pe maramureşean. O mărturie publicată de Petru Vamvulescu, autor al cărţii „Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite" oferea detalii ciudate despre scoaterea trupului lui Arsenie Boca din mormântul de la Prislop. „Părintele Arsenie a fost scos de trei ori din mormânt. Prima dată, la trei zile de la îngropare, fiindu-le frică la securişti să nu învieze, cum îi era frică lui Irod. A doua oară l-au scos după un an, fără explicaţii, iar a treia oară acum vreo şase ani. Atunci a ieşit un izvor de apă din mormântul Părintelui Arsenie, care n-a putut fi oprit. Capacul de sicriu a fost găsit dat într-o parte, iar oasele pline cu apă şi noroi. Au fost spălate şi aşezate într-un sicriu nou, din stejar. Am sărutat sfintele oase şi mai ales capul, care era înmiresmat", afirma preotul.

A vrut Ceauşescu să scape de Arsenie Boca?
Arsenie Boca ar fi avut darul profeţiilor, iar din acest motiv ar fi fost căutat de cuplul Ceauşescu. Călugărul nu a fost însă pe placul soţilor Ceauşescu, pentru că le-ar fi prezis moartea, „într-o zi de sărbătoare”, a fost o altă teorie susţinută de presupuşi apropiaţi ai lui Arsenie Boca. „În 1989, pe când securiştii îl anchetau şi-l loveau cu picioarele, a prorocit că Nicolae Ceauşescu nu o să mai apuce sfârşitul anului şi că mulţi tineri vor muri, jertfiţi că nişte miei”, a fost mărturia unui preot citată în numeroasele cărţi despre viaţa lui Arsenie Boca. Zoe Dăian, nepoata duhovnicului, afirma că într-adevăr, Arsenie Boca şi Ceauşescu s-ar fi întâlnit în anii 1980. „Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: «Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?». Şi Arsenie i-a spus: «Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi». Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian. „Eu cred în harul lui de om sfânt, însă unele afirmaţii despre minunile făcute de unchiul meu au fost exagerate intenţionat", adăuga aceasta.

A fost căsătorit cu Zamfira?
La sfârşitul anilor 1950, Arsenie Boca a fost izgonit de la Mănăstirea Prislop şi s-a stabilit în Bucureşti, împreună cu Julieta Constantinescu, fosta stareţă Zamfira de la Prislop, pe care o cunoscuse cu mai multe de zece ani în urmă. Cei doi erau urmăriţi de Securitate, iar notele informative cu privire la relaţia celor doi sunt contradictorii. „Din anul 1959 a venit în Bucureşti dimpreună cu fosta stareţă de la Prislop Julieta Constantinescu. Unii spuneau chiar că Arsenie Boca este căsătorit cu aceasta”, se arată într-o notă informativă semnată „Florica”, prezentată în cercetarea „Părintele Arsenie Boca în Dosarele Siguranţei şi Securităţii – Un studiu de Adrian Nicolae Petcu”. „Din dosarul informativ ce îl avem asupra lui Boca, după izgonirea din mănăstire, trăieşte cu acesta într-o casă cumpărată de amândoi în Bucureşti, dar nu sunt căsătoriţi”, se arăta într-un alt document al Securităţii, din 1965. Despre relaţia ciudată dintre cei doi a vorbit şi călugărul Antonie Plămădeală (fost deţinut politic), supus unui interogatoriu, în 1955. „Această fată care venise din Bucureşti să viziteze Mănăstirea Prislop nu a mai voit să plece de la mănăstire, deşi eu şi colegul meu i-am arătat călugărului Boca Arsenie şi ei personal, că şederea unei fete între călugări şi între noi care eram mai tineri, atâta timp (două - trei luni), nu este potrivită şi deci am cerut călugărului să îi spună să plece de la mănăstire. (...) Disperată că va pleca din mănăstire, i-a spus călugărului Boca Arsenie că dacă o va alunga se va sinucide, fapt pentru care Boca Arsenie motiva faţă de noi reţinerea ei în mănăstire”, se arată în declaraţia călugărului Antonie, prezentată în cartea biografică. În ultimii ani ai vieţii lui, Zamfira a fost cea care l-a îngrijit şi tot ea s-a ocupat de organizarea funeraliilor părintelui, înmormântat la Prislop.

Arsenie Boca frecventa cercuri de spiritism?
În scrierile sale, Arsenie Boca le spunea credincioşilor să se ferească de practici legate de spriritism. „Biserica nu tăgăduieşte spiritismul, ci-l opreşte. (...) Făcându-se cercetare undeva, într-o casă de nebuni, s-a găsit că 70 de inşi la sută făcuseră spiritism. Cum se ajunge la nebunie e uşor de priceput”, scria duhovnicul. Totuşi, acestuia îi sunt atribuite puteri paranormale şi practici spiritiste. Fostul deţinut politic Dan Lucinescu susţinea că în 1948, în perioada în care era arestat, Arsenie Boca ar fi dispărut din celulă, chiar din faţa anchetatorilor săi. Mai mulţi ofiţeri ai Siguranţei şi gardieni au intrat peste Arsenie Boca, în timp ce acesta se ruga în arestul din Braşov şi au rămas stupefiaţi că deţinutul dispăruse din faţa lor. „Cu cât priveau mai mult celula goală, cu atât întreaga lor fiinţă se tulbură. Atât ofiţerul, cât şi gardianul îşi scuturau întregul corp, să se poată trezi din cel mai mare coşmar trăit de ei vreodată. Cu cât se uitau mai atent în celulă, cu atât aceasta apărea complet goală. Printre mărturiile de acest fel se află şi o notă informativă, din 21 noiembrie 1953, păstrată în Arhivele fostei Securităţi. „Referitor la activitatea călugărului Boca Arsenie ne-a fost semnalat că face parte din organizaţia subversivă contrarevoluţionară antroposofică din RPR, bucurându-se de o mare apreciere din partea membrilor acestei organizaţii. Într-o şedinţă antroposofică ce a avut loc la Cluj în 31 mai 1953, în casa numitului Givulescu Cornel, a reieşit că Boca Arsenie are legături cu unul din conducătorii cercului antroposofic din Câmpia Turzii, numit Iustian Iustin, cât şi cu Ionaşcu Ioan, antroposof din Timişoara“, se arăta într-o adresă a DRSS Deva către DRSS Ploieşti. Despre şedinţa în care se menţiona numele lui Arsenie Boca, într-o adresă a DRSS Cluj către DRSS Hunedoara, din 6 iunie 1953, se preciza că „acest călugăr are «darul clarviziunii» şi după ce a intrat în gruparea antroposofică a făcut progrese rapide, participanţii la şedinţă au vorbit cu multă admiraţie faţă de acest călugăr”, se arată într-o notă informativă păstrată la Arhivele CNSAS, publicată în lucrarea ”Părintele Arsenie Boca în atenţia poliţiei politice din România” de George Enache şi Adrian Nicolae Petcu. Notele informative au fost considerate delaţiuni de către autorii studiului.

Picturile lui Arsenie Boca au un mesaj ascuns?
Controverse au iscat şi picturile realizate de Arsenie Boca în interiorul Bisericii Drăgănescu începând din anul 1968. Tablourile biblice, amestecate cu cele care înfăţişează scene din viaţa de zi cu zi, ar avea un mesaj profetic, potrivit unei teorii „îmbrăţişată” de mulţi dintre adepţii săi. Printre picturile care au stârnit imaginaţia pelerinilor a fost cea a Învierii. În fundalul icoanei lui Iisus, înfăţişat într-un alb diafan, au fost pictate două clădiri în flăcări, care seamănă celor două turnuri gemene din New York, devastate în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. Frescele au fost realizate în urmă cu patru decenii. Reprezentanţii bisericii explicau că asocierea scenei pictate de părintele Arsenie cu cea a tragediei din New York este doar o interpretare speculativă, fără a avea legătură cu numeroasele profeţii atribuite duhovnicului.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

Arsenie Boca, omul care a dus o lumânare aprinsă prin furtună

Este considerat de mulţi credincioşi drept „ultimul sfânt al românilor“. Duhovnicul Arsenie Boca şi-a dus viaţa printre fapte considerate miracole de cei care le-au văzut şi vorbe cu tâlc, balansându-se între renumele profetic şi durerile simţite în temniţele comuniste.

Părintele Arsenie Boca, de nerecunoscut în haine civile. Fotografiile uimitoare făcute de securiştii care l-au hărţuit fără oprire pe marele duhovnic

Arsenie Boca a fost urmărit pas cu pas, timp de mai mulţi ani, de angajaţii Securităţii, fiind considerat un personaj incomod, datorită popularităţii sale printre credincioşi. Din perioada îndelungatelor filaje datează mai multe fotografii rare, care îl înfăţişau pe fostul preot în haine civile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite