Sute de mineri din exploatările Lonea şi Vulcan refuză să iasă din subteran în semn de protest faţă de situaţia CEH

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii de la Lonea protestează de mai mult de 24 de ore. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Minerii de la Lonea protestează de mai mult de 24 de ore. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Aproape 200 de mineri angajaţi ai Exploatării Miniere Lonea au continuat protestul în această dimineaţă, iar colegii lor din mina Vulcan au întrerupt lucrul. 15 mineri se află în greva foamei, potrivit sindicaliştilor de la Lonea. Oamenii se plâng de situaţia dramatică a Complexului Energetic Hunedoara.

Protestul minerilor din Lonea a început luni, când primul schimb intrat în subteran în jurul orei 4:00 a refuzat să înceapă lucru. Peste 100 de mineri au rămas pe o galerie principală din mină şi şi-au manifestat nemulţumirile faţă de situaţia dificilă prin care trece Complexul Energetic Hunedoara, de care aparţin patru mine de cărbune din Valea Jiului şi termocentralele Paroşeni şi Mintia.

Minerilor din Lonea li s-au alăturat colegii din celelalte schimburi, iar în această dimineaţă, aproape 200 de mineri continuă protestele în Lonea, potrivit reprezentanţilor Sindicatului "Muntele". 15 dintre ei au declarat greva foamei.

De asemenea, proteste similare au loc astăzi la Mina Vulcan. Circa 250 de angajaţi din schimbul IV au refuzat să iasă la suprafaţă, rămânând, într-o galerie principală a exploatării de cărbune, potrivit directorului minei, Cosmin Chiuzan.

„Minerii protestează pentru soarta Complexului Energetic Hunedoara, pentru falimentul care ne paşte. Cei de la Lonea sunt decişi să protesteze până va veni ministrul Energiei în Valea Jiului, ca să ne dea negru pe alb care este soarta Complexului Energetic Hunedoara”, declara, luni, Vasile Păduraru, liderul de sindicat de la EM Lonea, aflat în greva foamei.

Acţiunile de protest ale minerilor au loc la o săptămână după ce în Petroşani sute de oameni au participat la un miting în care au cerut Guvernului să găsească soluţii pentru salvarea de la închidere a minelor din Valea Jiului.

De asemenea, din luna ianuarie, când a fost stabilit noul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, liderii minerilor au anunţat că pregătesc greva generală.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român.

În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei

Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite