Sarmizegetusa Regia va fi interzisă turiştilor timp de o lună. Capitala dacilor îşi schimbă înfăţişarea
0Sarmizegetusa Regia se închide publicului pe o perioadă determinată, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. Au loc lucrări de întreţinere în sit, care prevăd înlocuirea stâlpilor de lemn a marelui sanctuar circular şi a balustradei drumului pavat.
Consiliul Judeţean Hunedoara a informat că în perioada 2-31 octombrie 2017 accesul vizitatorilor la situl istoric Sarmizegetusa Regia va fi oprit.
„Această măsură a fost luată din cauza faptului că în perioada amintită vor fi executate lucrări în interiorul sitului istoric, pentru implementarea proiectului: întreţinere, restaurare, conservare la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de munte (înlocuire stâlpi din lemn la marele templu circular, înlocuire gard metalic cu gard din lemn la drumul pavat). Decizia închiderii are ca scop evitarea producerii de accidente şi a apărut ca urmare a solicitărilor transmise de Consiliul Ştiinţific al monumentului UNESCO şi al constructorului”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
Reprezentanţii instituţiei le recomandă turiştilor care vor să viziteze Sarmizegetusa Regia să ţină cont de interdicţie şi să îşi reprogrameze vizitele organizate. Celelalte Cetăţi Dacice (Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Piatra Roşie) pot fi vizitate fără nici o interdicţie de acces.

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.
Vă recomandă să citiţi şi:
Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.
Arheologii au scos la lumină o alee antică, ramificaţie a celebrului drum pavat din Sarmizegetusa Regia şi un construcţie misterioasă, ridicată deasupra templelor dacilor, despre a cărei existenţă nu s-a ştiut până în prezent.
Monumentele din Sarmizegetusa Regia au ajuns într-o stare de degradare accelerată, recunosc autorităţile din judeţul Hunedoara, care propun intervenţii de urgenţă pentru conservarea vestigiilor.
FBI şi Interpol caută 11 brăţări dacice din aur, furate din zona Sarmizegetusa Regia
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au informat că 11 brăţări spiralice din aur, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, sunt căutate de autorităţi cu ajutorul FBI şi Interpol.