Lacul Cinciş îşi primeşte miile de turişti pe un drum de coşmar. Dezastru pe „litoralul Hunedoarei” VIDEO
0Turiştii care vor zilele libere pe malul Lacului Cinciş, o zonă populară de agrement din vestul ţării, sunt primiţi pe unul dintre cele mai proaste sectoare de drum.
Pe malul nordic al Lacului Cinciş, traversat de Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Lacul Cinciş – Topliţa (25 de kilometri) o mulţime de locuri de agrement îşi aşteaptă oaspeţii odată cu apropierea sezonului estival.
GALERIE FOTO CU DRUMUL LACULUI CINCIŞ
Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO
Pentru a se bucura de zilele libere petrecute aici, turiştii care se îndreaptă spre lacul aflat la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara au, însă, de trecut un „obstacol”: drumul construit în anii '60 odată cu amenajarea hidrografică Cinciş – Cerna şi barajul lacului de acumulare, o şosea care în ultimele decenii nu a mai fost reabilitată, ci doar reparată pe mici porţiuni.
Şapte kilometri ai şoselei de pe malul lacului au intrat, în 2018, în administrarea Primăriei Teliucu Inferior, beneficiara unei investiţii de extindere a reţelei de apă şi canalizare la casele şi pensiunile de pe malul lacului. Sectorul extrem de degradat a fost afectat şi mai mult de săpăturile de pe marginea drumului şi de şanţurile transversale.
Drumul de pe malul Lacului Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Atât Primăria Teliucu Inferior, cât şi constructorii reţelei de apă şi canalizare au fost notificaţi de către Consiliul Judeţean Hunedoara să execute lucrări de întreţinere periodică pentru menţinerea stării de viabilitate a sectorului de drum judeţean DJ 687D, aflat în administrarea primăriei până la finalizarea lucrărilor de apă şi canalizare.
Drumul de pe malul Lacului Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Drumul spre Cinciş, plin de şanţuri şi denivelări
În ciuda nemulţumirilor localnicilor şi turiştilor intervenţiile din ultimele luni au fost minime. Pe marginea şoselei, unde au fost săpate şanţuri, constructorii au turnat dâre de asfalt, care au fost distruse ori s-au deformat sub greutatea maşinilor. Şanţurile transversale au fost asupate cu pământ şi pietriş. Primăria Teliucu Inferior nu are fonduri pentru reparaţii ample pe acest drum şi, oricum, după realizarea investiţiei la reţeaua de apă şi canalizare, el va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.
Malul Lacului Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Reabilitarea DJ 687D a fost promisă de autorităţile judeţene de mai mulţi ani, şoseaua fiind inclusă în cele zece sectoare de drum turistice pentru care Consiliul Judeţean Hunedoara a făcut studii de fezabilitate şi a încercat să obţină finanţări pentru modernizarea lor.
Asfaltul a cedat definitiv sub greutatea maşinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Până când drumul va fi reabilitat, miile de turişti care ajung pe malul Lacului Cinciş vor trebui să circule cu prudenţă şi să încerce să evite gropile şi numeroasele şanţuri din carosabil. Şi nu numai pe cei şapte kilometri de pe malul lacului. Şi drumul dintre Hunedoara şi Teliucu Inferior, până la serpentinele barajului, are nevoie de reabilitare.
Lacul Cinciş - Litoralul Hunedoarei
Aflat la mai puţin de 10 kilometri de Hunedoara, barajul Teliuc - Cinciş a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara, pe care urma să îl deservească, se afla în plină dezvoltare, fiind unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, iar mii de oameni erau angajaţi la exploatările miniere de fier din zonă.
Lacul său de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, cu o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice.În anii următori, barajul din beton şi lacul de acumulare au devenit atracţii turistice pentru români. Localnicii s-au împăcat în cele din urmă cu regretele aşezărilor înghiţite de ape.
Lacul Cinciş Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Mulţi dintre ei se mândresc că în apropierea satului lor se află barajul, deşi în ultimii ani malurile lui au devenit mai puţin accesibile, fiind înconjurat de tot mai multe vile, pensiuni şi terenuri private. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Era numit „litoralul Hunedoarei”, fiind unul dintre cele mai căutate locuri de plajă şi agrement din zonă. Din păcate, malurile şi apele lacului sunt împânzite adesea cu deşeurile lăsate de localnici, turişti şi pescari.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO